Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski: „Crimeea va fi fericită doar în Ucraina”


Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Despre situaţia din Crimeea ocupată de Rusia acum șapte ani, un interviu acordat serviciului ucrainean al postului nostru de radio de preşedintele de la Kiev Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a plâns, într-un interviu acordat recent câtorva jurnalişti, printre care și colegilor noștri de la serviciul ucrainean, că criza din Crimeea nu se mai află în atenția lumii și s-a angajat să schimbe lucrurile și soarta peninsulei de la Mărea Neagră anexată de Rusia în urmă cu șapte ani. Interviul a avut loc în Insula Șerpilor, pe 9 august, cu câteva zile înainte de reuniunea la vârf care începe astăzi la Kiev pe tema Crimeii.

Autoritățile ucrainene speră că reuniunea Platformei Crimeea de la Kiev va oferi un „mecanism” de presiune asupra Moscovei, potrivit ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba. Întrebat dacă este dezamăgit că doar 40 de țări vor participa la forumul de la Kiev, având în vedere că peste 100 refuză să recunoască anexarea Crimeii de către Moscova, Zelenski a susținut că aceasta este o „comparație incorectă”:

Întrebarea este dacă aceste 100 de țări ne vor susține cu sancțiuni [împotriva Rusiei]...

„Toate aceste țări, 100 și mai mult, susțin Crimeea ca parte a Ucrainei. Întrebarea este dacă aceste 100 de țări ne vor susține cu sancțiuni [împotriva Rusiei] așa cum sunt gata să ne susțină cu declarații.”

„Există țări - Statele Unite ale Americii, Germania, Franța, Marea Britanie - care pot acționa cu adevărat, în mod decisiv, împotriva anumitor funcționari ai Federației Ruse sau a funcționarilor temporari din Crimeea care dețin averi sau conturi în străinătate”.

În opinia liderului de la Kiev, situația este foarte dificilă în peninsula ocupată, iar președintele Zelenski dorește, de asemenea, să-i sensibilizeze pe locuitorii Crimeii ocupate, pe tătari, dar nu numai pe ei, ci și pe toți care au fost reținuți sau sunt urmăriți penal de către administrația regiunii susținută de Rusia că drepturile le vor fi respectate numai când peninsula va redeveni parte a Ucrainei:

„Administrația locală temporară [din Crimeea] și, în special, Federația Rusă fac totul pentru a crea o ruptură în societatea din Crimeea și a împărți acei oameni. Deci, este de datoria noastră să facem totul, dimpotrivă, astfel încât oamenii să înțeleagă că Crimeea va fi fericită doar în Ucraina”.

„Președintele Federației Ruse ne poate întoarce cu ușurință prizonierii noștri [din Crimeea] deja astăzi, mai ales că nu îi consideră prizonieri politici. Suntem pregătiți pentru schimburi [de prizonieri] și orice fel de pași pentru a-i aduce înapoi pe cetăţenii noștri [închiși] din Crimeea.”

Suntem pregătiți pentru schimburi [de prizonieri]...

Summitul de la Kiev de astăzi are loc nu numai cu o zi înainte de Ziua Independenței Ucrainei – se împlinesc 30 de ani de la câștigarea independenței –, dar și înainte de vizita pe care liderul de la Kiev o are anunțată la Washington, unde are prevăzute convorbiri cu preşedintele american Joe Biden. Se așteaptă ca Biden să declare „sprijinul american neclintit pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială în fața agresiunii continue a Rusiei în regiunile Donbas și Crimeea”, potrivit relatărilor presei. Războiul din Ucraina a făcut până acum peste 13.200 de victime.

Statele Unite au fost și un important susținător al modernizării armatei Ucrainei. Zelenski a vorbit - in interviul de acum câteva zile - despre planurile Kievului pentru modernizarea forțelor sale armate:

În ceea ce privește marina noastră, avem acum trei etape pentru construirea unei mari flotile până în 2035. Cu toții vom avea deja șansa de a asista la prima etapă. Ea va avea loc până în 2024. A doua etapă se așteaptă până 2030 și a treia până în 2035. În paralel, punem la punct infrastructura tocmai pentru construirea unei flote marine în Ucraina.”

„Vor exista corvete, nave militare și submarine mici, precum și baze navale. Primul dintre ele va fi construit la Berdeansk. Proiectul este susținut de Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite”.

„Deși Ucraina nu este încă în NATO, nu înseamnă că nu vom avea acorduri bilaterale de apărare cu Statele Unite și cu alte țări din regiunea Mării Negre”, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

XS
SM
MD
LG