/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

BECS va cere audierea Guvernului în legătură cu lansarea de către Ucraina a celei de-a patra turbină a hidrocentralei de la Novodnestrovsk

missing
23 august 2021, ora 17:31

La prima ședință ordinară a Parlamentului din luna septembrie deputații Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor vor cere audierea Guvernului, inclusiv a MAEIE în vederea examinării poziției lor și politicii în raport cu râul Nistru. Anunțul a fost făcut de Vlad Batrîncea, iar potrivit lui motivul este lansarea celei de-a patra turbine a Hidrocentralei de la Novodnestrovsk de către Ucraina și problemele aferente râului Nistru.

„Considerăm că Guvernul RM trebuie să ia o atitudine clară inclusiv și pe platforma internațională. Și trebuie să facem tot posibilul ca în rezultatul diplomației pro-active a RM să obținem un rezultat clar. Și anume refuzul partenerilor noștri din Ucraina de a continua și mai departe cu aceste planuri. Toți ecologiștii deja de 3-4 ani bat alarma, chiar și specialiștii de peste hotare sesizează organismele internaționale cu referire la această chestiune și doar cei de la Chișinău se fac că nu observă această problemă”, a declarat socialistul.

În context, deputata BECS, Elena Bodnarenco, că la 17 august, Centrala Hidroelectrică de Acumulare a Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk a pus în funcțiune industrială cea de-a patra turbină din cele șase planificate. „Acest lucru reprezintă o amenințare uriașă pentru râul Nistru, principala sursă de apă potabilă a Republicii Moldova, care furnizează aproximativ 70% din apa potabilă consumată în țara noastră și este o resursă strategică pentru asigurarea securității ecologice și socio-economice”, a spus Bodnarenco.

Ea a menționat că, în ultimele decenii starea ecologică a râului Nistru s-a deteriorat semnificativ, iar acest lucru este asociat cu dezvoltarea hidroenergetică, inclusiv în regiunea Novodnestrovsk. Astfel s-au observat fluctuații esențiale ale nivelului apei, modificări ale diversării apei și a temperaturilor etc. Deputata a remarcat că strategia energetică a Ucrainei până în 2030 prevede dezvoltarea hidroenergiei în Ucraina, inclusiv construcția a 6 hidrocentrale pe cursul superior al râului Nistru.

Precizăm că, intenția ucrainenilor este să construiască șase hidrocentrale, dar a fost criticată de apărătorii mediului și de unii politicieni moldoveni, care au spus că va aduce daune naturii și va pune în pericol aprovizionarea cu apă a moldovenilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram