Linkuri accesibilitate

Procesul de imigrare în SUA, prea lent pentru afgani


Soldați americani asigură securitatea aeroportului internațional din Kabul, Afganistan, 17 august 2021.
Soldați americani asigură securitatea aeroportului internațional din Kabul, Afganistan, 17 august 2021.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că este gata să menţină forţele americane la Kabul şi după 31 august, dacă toţi cetăţenii americani care se află încă în ţară nu sunt evacuaţi până atunci. În primul interviu acordat postului de televiziune ABC după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan, Bine a declarat că scene haotice ca cele de la aeroportul din Kabul erau inevitabile. Totodată, preşedintele american a recunoscut că întâmpină ''mai multe dificultăţi'' în evacuarea afganilor decât a americanilor, în contextul în care Washingtonul îi acuză pe talibani că nu și-au respectat promisiunea de a-i lăsă să ajungă la aeroport pe toți cei care doresc să plece din Afganistan.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct

Casa Albă încearcă să stabilească de ce procesul evacuării unor persoane care au ajutat America în Afganistan a fost atât de lent, găsindu-i acum pe mulți dintre potențialii beneficiari blocați și primejduiți în acea țară.

Mii de cereri de imigrație au fost procesate, dar mult prea lent și atunci când procesul ajunsese să se redreseze, Kabulul a căzut în mâinile talibanilor. Această analiză îi va fi utilă administrației pentru că în Congres vor fi organizate audieri fără îndoială încercând să se stabilească unde s-a greșit.

Surse de la Casa Albă spun că interviurile cu candidații la imigrație au fost suspendate în martie 2020, în timpul administrației Trump, din cauza pandemiei COVID. Interviurile au fost reluate în cea de-a doua săptămână a administrației Biden.

Problema a fost – arată sursele respective – că Donald Trump nu a lăsat în urmă un plan concret de evacuare a celor aflați în pericol dacă talibanii preluau puterea, ori retragerea anunțată a forțelor americane urma să se producă la 1 mai, 2021.

Noua conducere a încercat să simplifice procesul – care avea nu mai puțin de 12 pași până la finalizare – și a dublat numărul celor care intervievau în Afganistan.

În mai, așteptarea până la primirea vizei s-a redus de la doi ani, la un an, dar asta continua să fie insuficent, dat fiind faptul că Biden a decis retragerea până la 31 august.

La sfârșitul lui iunie, o nouă întrerupere cauzată de coronavirus a fost urmată de organizarea de interviuri virtuale.

Acum, pentru cei aflați la aeroportul din Kabul, calea poate fi deschisă dacă au vize, dacă nu, se vor putea pleca în terțe țări, intre care Qatar și Albania pentru a continua procesul.

Se estimează că circa 20 de mii de afgani sunt în procesul obținerii de vize, în timp ce circa 2,000 au fost de-acum aduși in Statele Unite.

În următoarele zile mai sunt așteptați alți 800. Procesul de imigrație în Statele Unite nu este conceput pentru evacuare în masă și se știe că cei care încearcă această cale se expun în aceste zile la primejdii, dacă nu sunt de-acum la aeroportul controlat de forțele americane.

În plus, acum ambasada Statelor Unite este închisă și devine și mai complicat să se stabilească cine se califică și cine nu pentru statutul de imigrant.

XS
SM
MD
LG