image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

ANRE vine cu unele precizări referitor la modul de stabilire a prețurilor la carburanți

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu o reacție după ce azi vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari a menționat că în conformitate cu metodologia existentă prețurile la produsele petroliere la pompă ar trebui să fie mai mici cu 60-70 bani, din moment ce la cotațiile Platts prețurile pentru benzină și motorină s-au diminuat cu 4%,

ANRE precizează că prețurile maximale de comercializare a fiecărei partide importate de produse petroliere se formează din 4 componente, reieșind din cotația Platts, care se modifică zilnic în funcție de prețul la bursă și cursul de schimb leu/dolar, din marja comercială (care se modifică semestrial de către ANRE), acciza (care se modifică anual conform Codului Fiscal) și TVA.

În conformitate cu prevederile actuale ale Legii privind piața produselor petroliere, prețul maximal de vânzare calculat de agenții economici în baza celor 4 componente urmează a fi aplicat la  fiecare partidă la ziua importului. Conform principiul „primul intrat – primul ieşit”, prețurile noi urmează să fie aplicate de către operatori pe măsura comercializării complete a partidelor anterioare și înlocuirii acestora cu partidele noi.

Astfel, este incorectă interpretarea indicatorilor Platts, publicați pe pagina web a ANRE, ca fiind determinante pentru nivelul prețurilor din „zilele imediat următoare”.  Fiecare partidă de produse petroliere importată nu poate fi vândută la un preț mai mare decât cel maximal stabilit la data importului. Totodată, cu siguranță, prețurile urmează trendul afișat pe site odată cu epuizarea partidelor importate anterior.

În concluzie, Agenția dă asigurări că actualul mecanism de formare a prețurilor la produsele petroliere nu permite agenților economici să intervină la discreția lor în formula de stabilire a acestora. Toate cele 4 componente menționate mai sus, din care se formează prețul final la pompă, sunt strict determinate de legislație și sunt date publice, iar depășirea acestora de către operatori atrage după sine sancțiunile corespunzătoare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: