image
Sursa foto: wikipedia.org

Wikipedia a fost compromisă: Ce s-a întâmplat cu cea mai mare enciclopedie online

Vandalismul din Wikipedia nu este un fenomen nou. Dar acum, un utilizator a reușit să adauge zvastica la zeci de mii de articole.

Printre paginile care au fost compromise cu însemnul nazist s-au numărat cele ai liderilor precum președintele Joe Biden, vicepreședintele Kamala Harris și Justin Trudeau, primul ministru al Canadei. Au fost afectate și articole ale vedetelor, printre care Jennifer Lopez, Ben Affleck și Madonna.

Persoana responsabilă de această faptă a editat un șablon utilizat pe aproximativ 53.000 de pagini, conform Gizmodo. Ca atare, vandalul a șters paginile blocate și care ar trebui să aibă o protecție mai mare împotriva unor astfel de atacuri. Administratorii Wikipedia au rezolvat problema la scurt timp după ce a apărut. Utilizatorul a fost blocat pe termen nelimitat.

Un administrator a menționat că cele mai utilizate și populare pagini sunt blocate modificărilor, dar se pare că unele dintre ele rămân editabile de oricine sau, ca în acest caz, de un utilizator nou, care face mai întâi unele modificări de bună-credință. Administratorii au protejat câteva pagini mai frecvente în urma actului de vandalism, scrie Playtech.

„Atacul inacceptabil încalcă o serie de politici ale Wikipedia”, a declarat pentru Gizmodo un purtător de cuvânt al Wikimedia Foundation. „Majoritatea actelor de vandalism de pe Wikipedia sunt corectate în termen de cinci minute, așa cum am văzut și în cazul acesta”, a adăugat acesta.

Chiar dacă site-ul este enorm și evoluează mereu, este încurajator faptul că administratorii sunt capabili să detecteze și să rezolve rapid incidentele majore de acest fel.

După mai mulți ani în care a încercat să supraviețuiască din donațiile utilizatorilor, Wikipedia a decis să schimbe placa și să taxeze accesul la cea mai mare enciclopedie online.

Deși este improbabil să-și închidă vreodată porțile, Wikipedia se pare că încearcă să nu mai existe la limita supraviețuirii. Din acest motiv, conform unui nou proiect, vrea să taxeze accesul la platformă, dar nu în cazul utilizatorilor obișnuiți, ci al giganților din tech.

Cu alte cuvinte, Wikipedia se va transforma într-un produs comercial, într-un serviciu online pentru care Google, Apple, Amazon sau Facebook trebuie să plătească. În același fel în care New York Times sau The Economist au introdus modele de plată pentru accesul la conținut online, Wikipedia va face la fel, dar pentru organizații cu buzunare adânci.

Noutăţile partenerilor

comentarii: