image
Sursa foto: Profimedia

Premieră în SUA: Criză în cel mai mare rezervor de apă din SUA, din cauza secetei

Autoritățile americane au declarat oficial, pentru prima dată, criză de apă în uriașul rezervor Lake Mead. Acest lucru a dus la întreruperi în aprovizionarea cu apă a unor părți din sud-vestul SUA, afectat grav de secetă. În aceste condiții, guvernatorii a 10 state din regiune au cerut ajutor federal de calamitate.

Penuria de apă va duce la scăderea cotelor de apă pentru Arizona, Nevada și Mexic, a anunțat o agenție a Departamentului de Interne.

Arizona va pierde 18% din cota anuală, în timp ce Nevada va avea o scădere de 7%. Cota de apă pentru Mexic, care este alocată în baza unui tratat din 1944, va fi redusă cu 5%.

Separat, 10 guvernatori din statele afectate de secetă i-au cerut președintelui american Joe Biden să declare stare de calamitate pentru secetă în statele lor, ceea ce ar permite fermierilor să primească ajutoare speciale, „dincolo de ceea ce este disponibil prin programele de urgență existente”.

„Nivelurile istorice de secetă amenință cu distrugerea culturilor, duc la scăderea producției agricole și la creșterea la niveluri extreme a dăunătorilor și bolilor”, arată guvernatorii.

Reducerea cotelor de apă va duce la decizii dure privind alocarea acesteia - pentru agricultură, orașe și triburi ale nativilor americani din regiunea care se află în al 22-lea an de secetă.

„Vedem efectele schimbărilor climatice”, a spus Tanya Trujillo, secretarul adjunct al Departamentului de Interne.

Ea a menționat stratul de zăpadă mai mic decât media din regiune, temperaturile mult mai ridicate și solul uscat.

„Din păcate, această tendință poate continua”, a spus Trujillo.

Seceta a redus drastic aprovizionarea cu furaje pentru animale în statele din vestul SUA, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la fân, iar mulți fermieri sunt nevoiți să-și scoată la licitație animalele sau să ia în considerare vânzarea terenurilor, se arată în scrisoarea guvernatorilor, potrivit Digi24.

Cel mai recent raport al SUA privind seceta arată că aproximativ 59,2 milioane de americani trăiesc în zone afectate de secetă, au adăugat ei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: