/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Atenție la scăldat! Epidemiologii bat alarma și spun că lacurile din Capitală sunt extrem de poluate

missing
14 august 2021, ora 20:30

Apa din lacurile publice a atins un nivel record de poluare! Pentru prima dată, analizele de laborator au arătat că prezența bacteriilor în probele de apă prelevate au depășit de aproape 5000 de ori norma admisă. Specialiștii au însă o explicație: ploile torențiale din ultima perioadă, care au adus cu ele substanțe chimice, deșeuri și chiar cadavre de animale. Astfel, scăldatul în lacurile din Valea Morilor, Valea Trandafirilor și alte parcuri este extrem de periculos, pentru că există riscul de a contracta boli grave, cum ar fi meningita și hepatita.

Imaginile dezolante le-am surprins acum câteva zile la lacul din parcul Valea Morilor din Capitală. Mai mulți pești morți pluteau pe apa de culoare verde, iar din această cauză, aerul în zonă avea un iz înțepător. Însă, această priveliște nu-i surprinde pe angajații laboratorului Centrului de Sănătate Publică, care au venit să preia probele de apă.

Conform unei hotărâri de Guvern privind zonele de agrement, în perioada estivală, specialiștii sunt obligați să preia aceste probe lunar. Experții monitorizează șase zone de odihnă, fiind vorba despre plajele din parcurile „Valea Morilor”, “Valea Trandafirilor”, “Râşcani”, “La Izvor” şi “Vatra”, dar și plaja din Vadul lui Vodă.

Probele prelevate sunt expediate la laborator, acolo unde timp de cinci zile sunt efectuate toate testările și analizele necesare. Specialiştii susţin, însă, că nici una dintre plajele existente la noi nu corespunde normelor sanitare. Chiar și aflarea pe nisip prezintă pericol pentru sănătate, spun epidemiologii.

„În nisipul investigat au fost depistate ouă de helminți, ca rezultat al plimbării câinilor, cu stăpâni și fără. Și aceste ploi torențiale iau tot ce este în cale, inclusiv cadavre, deșeuri menajere, lichide și solide”.

Scăldatul în lacurile din Chișinău poate provoca boli grave, cum ar fi hepatita sa meningita. Cel mai des însă, cei care se aventurează să intre în apa murdară se pot alege cu paraziți.

„Poate fi hepatita A, care se transmite prin apă, pot fi diferite maladii de piele, ca rezultat al spălării produselor petroliere și a detergenților, pot apărea dermatite alergice, procese purulente”.

În ciuda avertismentelor lansate de medicii igieniști, oamenii oricum aleg sa se răcorească în aceste lacuri.

„Aici e foarte curată. -Cum vă dați seama că e curată? -Mă uit. Acolo are un strat verde de alge”.

„Îmi place apa, e foarte curată, în comparație cu alte iazuri”.

„-Nu vă deranjează faptul că ar putea avea diferite bacterii, substanțe chimice dăunătoare? -Bacterii sunt peste tot. Ori cu cele din iaz, ori fără ele, e totuna.

Iar în parcul Valea Trandafirilor am surprins oameni care se scăldau chiar în timp ce afară ploua, ceea ce este destul de periculos, avertizează experții, întrucât apa de ploaie aduce cu ea gunoaie și substanțe nocive.

„ Nu e murdară, e cu nisip, uitați-vă. Cum poate fi murdară?”

„Niciodată nu am avut nimic, nu mă scald prima dată. Totul e bine.”

Între timp, specialiștii au analizat probele la apă prelevate cu o săptămână în urmă, iar acestea au ieșit de-a dreptul îngrijorătoare. Medicii au depistat o concentrație de milioane de microbi și bacterii, precum E.Coli şi Enterococi. Asta în timp ce limita maximă admisibilă chiar și pentru apa extrem de poluată este de 5000 unități.

„24 de milioane. Sunt niște indicatori care nu au mai fost. Două milioane am avut, dar 24 de milioane… Nu am avut așa concentrație sporită de microbi. Calitatea apei este catastrofală în toate lacurile care se utilizează ca zonă de agrement”.

Conform rezultatelor de laborator, cel mai poluat lac din Capitală se găsește în parcul Râșcani. Situația nu este mai bună nici în celelalte bazine acvatice unde specialiștii au depistat o concentrație similară de bacterii nocive în probele prelevate. Luna trecută de exemplu, cea mai gravă situația a fost înregistrată în lacul Valea Morilor. Așadar, chiar dacă s-ar părea că apa dintr-un bazin acvatic e curată, în realitatea aceasta nu este doar murdară, dar și periculoasă, susțin specialiștii care îndeamnă oamenii să evite scăldatul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram