image
Sursa foto: Getty Images

Talibanii le obligă pe femeile afgane să-și părăsească locurile de muncă și aduc rude-bărbați să le înlocuiască

Talibanii nu-și respectă promisiunea de a le permite femeilor să lucreze în zonele care au intrat sub controlul lor, în urma interviurilor cu mai multe femei angajate la bănci, care au fost obligate să-și părăsească slujbele. Ele sunt înlocuite cu rude de-ale lor, bărbați.

Talibanii, care au impus cu strictețe legea islamică și le-au interzis femeilor să lucreze când au condus Afganistanul între 1996 și 2001, au spus în repetate rânduri că vor respecta drepturile femeilor dacă se vor întoarce la putere.

Însă Statele Unite și aliații lor se tem că grupul islamist va retrage multe dintre libertățile acordate femeilor în ultimii 20 de ani, inclusiv dreptul la muncă și dreptul la studiu.

La începutul lunii august, un grup de talibani înarmați au intrat în sediul Băncii Azizi din Kandahar. Ei au escortat nouă angajate ale băncii până acasă și le-au ordonat să nu se mai întoarcă. În schimb, au permis să fie înlocuite de rude de-ale lor, bărbați, au povestit trei trei dintre ele și un director al băncii, potrivit Digi24.

Două zile mai târziu, o scenă similară a avut loc în orașul Herat, la o sucursală Milli Bank, au spus două femei-casier care au fost martore ale incidentului.

Trei talibani înarmați au intrat în bancă și le-au certat pe femeile angajate că își arată fața în public. Femeile și-au părăsit jobul, trimițând rude de-ale lor, bărbați, să le înlocuiască.

"E atât de ciudat să nu ai voie să mergi la muncă, dar asta e", a declarat pentru Reuters Noor Khatera, o femeie de 43 de ani, care a lucrat la Banca Azizi din Kandahar.

"Am învățat singură engleză și chiar să lucrez pe calculator, dar acum trebuie să caut un loc unde să pot munci cu alte femei în preajmă", a mai spus ea.

Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat că grupul islamist nu a luat încă o decizie dacă să le permită femeilor să lucreze la bănci în zonele controlate de talibani.

"După instaurarea sistemului islamic, va fi luată o decizie potrivit legii și cu voia Domnului, n-o să fie probleme", a declarat el.

El nu a răspuns întrebărilor legate de cele două incidente relatate. Nici băncile implicate nu au oferit detalii.

Femei afgane care lucrează în mai multe domenii, inclusiv jurnalism, sănătate sau ordine publică, au fost ucise într-un val de atacuri de când au început negocierile de pace anul trecut, între talibani și guvernul afgan sprijinit de SUA. Guvernul dă vina pe talibani pentru aceste asasinate, însă gruparea respinge acuzațiile.

Pe măsură ce au câștigat control în Kandahar în ultima perioadă, talibanii au început să le oblige pe femei să renunțe la slujbele lor, pe care le văd ca nepotrivite, pentru că trebuie să lucreze în prezența bărbaților și cu fața descoperită.

"Talibanii vor suprima libertățile la toate nivelurile", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului afgan. "Femeile și copiii suferă cel mai mult, iar forțele noastre înceacă să salveze democrația. Lumea ar trebui să înțeleagă acest lucru și să ne ajute".

Noutăţile partenerilor

comentarii: