/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

13 organizații civile acuză Parlamentul că examinează proiecte de legi în regim de urgență, fără justificări plauzibile

missing
13 august 2021, ora 17:00

13 organizații ai societății civile solicită Parlamentului să respecte transparența decizională și să se abțină de la examinare proiectelor de legi „în regim de urgență fără o justificare plauzibilă”. Despre aceasta a comunicat Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Pe 13 august, Parlamentul Republicii Moldova se întrunește în ședință extraordinară, iar pe ordinea de zi a ședinței a fost inclusă adoptarea a opt proiecte. Majoritatea proiectelor incluse în ordinea de zi abordează subiecte cu impact important, cum ar fi modalitatea procedurii de alegere a Directorului CNA, modificări conceptuale și numeroase ale legislației ANI, modificarea Legii cu privire la Procuratură, etc.

„Ele sunt propuse pentru votare într-un termen foarte restrâns de la înregistrare, fără consultări publice (cu excepția proiectului cu privire la ANI) și fără o justificare rezonabilă pentru această grabă. Șapte din cele opt proiecte au fost înregistrate la Parlament în mai puțin de zece zile în urmă”, spun reprezentanții organizațiilor civile.

În comunicat se menționează că legislația în vigoare privind transparența decizională – Legea privind transparența în procesul decizional, Regulamentului Parlamentului și Concepția privind cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă – prevede termene și proceduri cu referire la examinarea proiectelor de legi, consultarea publică, transparența decizională, expertiza anticorupție, avizul Guvernului, etc. Aceste rigori au fost introduse pentru a preveni abuzurile, a spori legitimitatea proiectelor adoptate și pentru a oferi o șansă pentru o discutare veritabilă a acestora în vedere identificării celor mai bune soluții pentru țară.

„Organizațiile societății civile semnatare solicită Parlamentului să se abțină de la examinarea proiectelor de legi în regim de urgență fără o justificare plauzibilă. De asemenea, solicităm Parlamentului să organizeze consultări publice veritabile și incluzive a proiectelor de legi de mai sus, respectând cu strictețe legislația cu privire la transparența în procesul decizional. În caz contrar, aceasta va eroda încrederea în Parlamentul nou ales. Prezentul Apel numără 13 organizații semnatare, însă lista rămâne deschisă”, se arată în comunicat.

Apelul a fost expediat președintelui Parlamentului, precum și altor factori de decizie din legislativ.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram