Linkuri accesibilitate

Coaliția de guvernământ din Polonia se destramă pe fondul neînțelegerilor privind o lege a presei


Donald Tusk, liderul partidului polonez de opoziție Platforma Civică, vorbind la protestele în apărarea libertății mass media la Varșovia, 10 august 2021
Donald Tusk, liderul partidului polonez de opoziție Platforma Civică, vorbind la protestele în apărarea libertății mass media la Varșovia, 10 august 2021

Actualizare 12 august: Miercuri seară, Parlamentul de la Varșovia a votat totuși controversata lege a mass-media, care vizează un post de televiziune privat, deținut de compania americancă Discovery și cunoscut pentru poziția sa critică la adresa guvernului naționalist-conservator de la Varșovia.

----------------------------------------

Actualizare: O majoritate de 229 de deputați a votat o moțiune a opoziției să amâne dezbaterea privind controversata lege a mass-media, care a provocat destrămarea coaliției de guvernământ. 227 de deputați (cu doi mai puțin) au votat împotrivă. Nu este clar când s-ar putea relua dezbaterile.

----------------------------------------

Coaliția de guvernământ de la Varșovia s-a destrămat la 11 august, când un mic partener al alianței populiste Dreapta Unită aflată la putere de șase ani a anunțat că o părăsește pe fondul neînțelegerilor asupra unui amendament legislativ văzut drept un atac asupra libertății presei.

Cu toate acestea, partidul naționalist Lege și Justiție al premierului Mateusz Morawiecki este convins că va putea guverna mai departe, chiar și după ieșirea din coaliție a Partidului Acordul. Acesta deține 13 locuri în parlament, fiind considerat cel mai moderat partener din coaliția de guvernământ conservatoare din trei partide.

Cu o zi mai devreme, premierul Morawiecki l-a demis din funcția de vicepremier pe liderul acestui partid, Jaroslaw Gowin, care își exprimase opoziția față de inițiativa schimbării legislației presei.

Un amendamentul la legea audiovizualului va interzice firmelor non-europene să dețină pachete de acțiuni de control în companiile media din Polonia.

Ținta reală este postul TVN24, cel mai popular canal de știri din Polonia care aparține Discovery Inc. din Statele Unite...

Partidul Lege și Justiție, care este autorul amendamentului, a spus că vrea să împiedice puteri ostile ca Rusia și China să preia controlul asupra televiziunilor și radiourilor poloneze.

Dar criticii spun că ținta reală este postul TVN24, cel mai popular canal de știri din Polonia vizionat de milioane de oameni, care a criticat deseori guvernul și care aparține firmei Discovery Inc. din Statele Unite.

Inițiativa legislativă este văzuta drept o încercare de a reduce la tăcere o televiziune independentă, în timp ce partidul puterii pierde din popularitate înainte de alegerile parlamentare de peste doi ani.

Statele Unite, un aliat cheie al Poloniei, s-au opus adoptării proiectului, care se mai afla pe agenda parlamentului polonez pentru ziua de 11 iulie.

Mii de polonezi au manifestat pe 10 august la Varșovia și alte orașe în apărarea libertății presei, spunând că proiectul puterii este un mare pas înapoi de la democrație și idealurile pentru care a luptat mișcarea Solidaritatea lui Lech Walesa în anii 1980.

Coaliția guvernamentală poloneză, ca și partidul de guvernământ de dreapta al Ungariei, se află de câțiva ani în conflict cu Uniunea Europeană într-o serie de chestiuni esențiale, inclusiv independența justiției și independența presei, dar și respectarea drepturilor omului în cazul comunității LGBT plus.

Blocul cu 27 de membri a avut însă puține instrumente pentru a modifica fie cursul Varșoviei, fie cel al prim-ministrului autoritar maghiar Viktor Orban.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG