image
Sursa foto: Jurnal.md

Ultima oră! Proiect de lege privind mecanismul eliberării din funcție a procurorului general, înregistrat la Parlament

Un proiect de lege care modifică mecanismul de demitere a procurorului general, semnat de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a fost înregistrat astăzi la Parlament.

Proiectul de modificare a legii cu privire la PG prevede instituirea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general și de instituire a răspunderii disciplinare a acestuia.

„Ambele mecanisme prevăd posibilitatea eliberării din funcție a acestuia în cazuri întemeiate la propunerea CSP”, a menționat Litvinenco.

Ministrul Justiției a adăugat că necesitatea unui astfel de proiect este confirmată de evoluția dosarelor de importanță națională, dar și de aspectele discutate astăzi la ședința Consiliului Suprem de Securitate.

„Modificările propuse extind procedurile existente în legea actuală față de procurori și față de procurorul general, cu mici ajustări determinate de subiectul acțiunii. Acestea nu vor afecta independența și autonomia PG și a procurorului general, deoarece CSP are rolul decisiv în luarea deciziei. Aceste modificări conțin suficiente garanții pentru a asigura proceduri corecte atât în cazul evaluării performanțelor profesionale, cât și în ceea ce privește procedura disciplinară”, a adăugat Litvinenco.

Alte modificări se referă la modificarea componenței CSP.

„Este o formulă care va asigura o mai mare independență a CSP, dar și la suspendarea procurorului general pe parcursul urmăririi penale, dar și la numirea unui procuror general interimar pentru această perioadă. Prevederile actuale nu-l responsabilizează pe procurorul general. El poate să nu facă nimic 7 ani de zile sau poate să promoveze interesele anumitor grupuri și pentru aceasta să nu poarte absolut nicio răspundere”, a mai spus Litvinenco.

Precizăm că, în cadrul ședinței de astăzi a CSS, a fost examinată situaţia privind măsurile întreprinse de către organele abilitate referitor la prevenirea riscului eschivării persoanelor acuzate de la răspunderea penală în cazurile de corupţie mare.

Președintele Maia Sandu a criticat dur activitatea PG, iar CSS a formulat mai multe recomandări în adresa PG, printre care evaluarea activității procurorilor care se ocupă de dosarele de corupție mare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: