/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Sute de oameni evacuați și mii de hectare de păduri pârjolite. Incendii de vegetație, înregistrate în mai multe țări

missing
30 iulie 2021, ora 17:48

Valul de căldură înregistrat în mai multe țări ale lumii a provocat incendii imense de vegetație. Cele mai mari pagube se înregistrează în Bulgaria, Indonezia, California, Turcia și Grecia.

Aproximativ 60 de hectare de pădure au fost distruse într-un incendiu masiv care a izbucnit lângă Tvarditsa, în centrul Bulgariei. Pompierii au reuşit să controleze răspândirea flăcărilor, însă nu au putut să stingă incendiul, conform relatărilor presei locale, informează joi agenţia DPA. Bulgaria înregistrează și  temperaturi neobişnuit de ridicate, în oraşul Sandanski valoarea a depăși 40 de grade Celsius.

Și insula Lembata din estul Indoneziei a fost afectată de un incendiu forestier provocată de o erupţie vulcanică, potrivit Agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor, informează DPA. Vulcanul de pe muntele Lewatolo a erupt joi, expulzând o coloană de cenuşă care a ajuns până la o înălţime de 800 de metri, iar încercările pompierilor de a stopa incendiul au eșuat.

În acest an California se luptă cu cel mai mare incendiu, care a distrus deja vegetaţia de pe o suprafaţă echivalentă cu cea a oraşului Chicago. Aproximativ 5.400 de pompieri au fost mobilizaţi pentru a lupta cu flăcările provocate de Dixie Fire în pădurile din nordul statului California.

Acest focar continuă să crească de la jumătatea lunii iulie, fiind stimulat de o căldură sufocantă, o secetă alarmantă şi vânturi continue. Dixie Fire este un focar atât de mare, încât a produs în ultimele zile nori denumiţi “pirocumulus”, care provoacă fulgere, vânturi violente şi alimentează la rândul lor incendiul.

Flăcările au devastat deja de trei ori mai multă vegetaţie în acest an în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2020, care a fost desemnat cel mai grav an din istoria statului California în privinţa incendiilor naturale, potrivit digi24.ro.

Turcia este o altă țară afectată de incendiile forestire, bilanţul de pe coasta de sud  a ajuns la patru morţi. Pompierii  se luptă pentru a treia zi consecutiv cu flăcările din cauza cărora zeci de sate şi mai multe hoteluri au fost evacuate, informează Reuters.

Peste 40 de focare au fost  înregistrate și în Grecia în ultimele 24 de ore, alimentate de vânt şi de temperaturile în creştere, conform autorităţilor locale. Marţi, un incendiu a făcut ravagii într-o pădure de pini situată la nord de Atena, distrugând cel puţin douăsprezece locuinţe înainte de a fi adus sub control.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram