Linkuri accesibilitate

Andreea Pora: Includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO este un mare succes


O galerie romană a minei de la Roșia Montană
O galerie romană a minei de la Roșia Montană
UNESCO a decis ieri, în sesiunea a 44-a Comitetului Patrimoniului Mondial, trecerea localităţii miniere Roșia Montană, din România, în patrimoniul universal cultural și pe lista siturilor aflate în pericol. Înscrierea acestei localităţi în patrimoniul UNESCO vine după cinci ani de tergiversări și dezbateri politice, după proteste ale societăţii civile și după mari campanii de presă. Am întrebat-o pe Andreea Pora de la Bucureşti cine a pierdut și cine a câştigat, caci reacţiile la aflarea deciziei UNESCO au fost, din nou, divergente.

Andreea Pora: „Principalul avantaj este, fără discuție, că sub egida UNESCO patrimoniul cultural și natural este protejat. Guvernele vor avea acum un obstacol împotriva oricărei acțiuni de demolare sau modificare a unei clădiri sau de intervenție în zona naturală. Sigur că mai e și avantajul potențial că prezența pe această listă ar putea aduce mai mulți turiști în zonă. Așa cum era de așteptat, de altfel, vestea a generat reacții diferite – de bucurat, s-au bucurat, în primul rând, activiștii civici, societatea civilă care a cerut de atâtea ori în ultimii ani, inclusiv prin proteste, includerea Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Este, fără discuție, un mare succes, pentru că asta, teoretic, înseamnă, așa cum am spus, nu doar prezervarea sitului roman al naturii, ci și a unei părți din sat.

Poate că unii locuitori nu sunt suficient informați despre ce înseamnă UNESCO...

Și aici, sigur că la acest capitol, când ajungem la locuitori, vestea a fost primită, să zic, cu o bucurie împărțită, așa cam 50 la sută la 50 la sută, poate și pentru că unii locuitori nu sunt suficient informați despre ce înseamnă UNESCO și ce presupune toată procedura aceasta. Să nu uităm și de faptul că totul a fost blocat la Roșia Montana începând din 2012, de când parlamentul a respins legea care ar fi permis companiei să demareze lucrările de exploatare. Firma Gold Corporation a cumpărat, de fapt, aproape 80 la sută din cele 780 de case de la Roșia Montană și n-a mai investit nimic după aceea. Și din zona aceasta vin cele mai multe nemulțumiri. De exemplu, primarul satului spune că decizia, de fapt, este defavorabilă pentru comunitate, pentru că restaurarea și modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO va necesita avize speciale și birocrație, lucru care nu se întâmpla până acum, locuitorii erau obișnuiți să-și facă fără niciun fel de birocrație orice schimbare la casă. Și sigur, primarul mai spune că singurul beneficiu va fi faptul că se va putea vizita acest sit.”

Europa Liberă: Care sunt obligațiile statului român din această decizie adoptată de UNESCO?

Andreea Pora: „În primul rând, statul român trebuie să implementeze, până la 1 decembrie 2022, o serie de recomandări și să prezinte un raport, așa a cerut UNESCO. Deci, trebuie să oprească, în primul rând, toate aprobările privind permisele de exploatare minieră, să realizeze un plan urbanistic general și unul zonal care nu există acum și să aprobe un plan de conservare a vestigiilor romane, ca și o strategie privind gestionarea turismului. Trebuie să-și mai ia un angajament privind resursele umane și financiare. E vorba, potrivit unor cifre vehiculate la guvern, de aproape 100 de milioane de euro pe an. Sigur, statul român are și obligații, și niște responsabilități față de acea comunitate. Poate de aici a venit și reticența premierului în ceea ce privește includerea pe listă.”

Europa Liberă: Mai este și un proces legat de compania Gold Corporation și de statul român.

E vorba de aproape 5,7 miliarde de dolari pe care îi cere compania și sigur că procesul va continua...

Andreea Pora: „Sigur că mai este un proces, îl știm, acesta a fost unul din motivele pentru care guvernul s-a codit să ia această decizie. E vorba de aproape 5,7 miliarde de dolari pe care îi cere compania și sigur că procesul va continua. Dacă e să ne uităm la comunicatul pe care l-a dat compania, el are un ton ușor belicos, și anume spune clar că s-a tăiat orice fel de posibilitate de o soluție amiabilă a litigiului care este în arbitraj. Acum, sigur că Gold Corporation reproșează guvernului și statului că a ignorat deciziile existente și valabile ale Ministerului Culturii prin care, în sfârșit, se dădea dreptul la exploatare. Și rămâne de văzut...”

Europa Liberă: Și care erau făcute în timpul guvernării social-democrate?...

Andreea Pora: „Sigur, toate acestea au fost făcute în timpul guvernării PSD, a social-democraților, în perioada Năstase.”

XS
SM
MD
LG