image
Sursa foto: Profimedia Images

Președinta Tanzaniei a renunțat la politicile anti-vacciniste și coronasceptice și s-a vaccinat în direct

Președinta Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, a răsturnat politicile anti-vacciniste și coronasceptice ale predecesorului ei, decedat de Covid în luna martie, și a lansat campania de vaccinare miercuri, după primirea a un milion de doze de ser Johnson & Johnson de la SUA, prin programul COVAX. Hassan a inaugurat campania de vaccinare, fiind prima persoană din Tanzania care s-a imunizat.

Momentul în care președinta tanzaniană a fost vaccinată a fost difuzat în direct la televizor, într-o încercare de a asigura populația că serul este sigur, după luni întregi de dezinformări și politici anti-vacciniste ale predecesorului ei, John Magufuli.

„Sunt mama a patru copii, bunica a mai mulți nepoți, soție, dar cel mai important, sunt președintă și șefa forțelor armate. Nu m-aș pune în pericol știind că am toate aceste responsabilități ca păstoare a acestei națiuni”, a spus Hassan.

Pe lângă Hassan, și premierul țării, mai mulți miniștri dar și lideri religioși s-au vaccinat. Difuzarea live a vaccinărilor acestor persoane a fost menită să îi asigure pe oameni că vaccinul este sigur, mai ales în contextul în care pe rețelele sociale se răspândesc în continuare dezinformări.

Predecesorul lui Hassan, John Magufuli a fost unul dintre cei mai înfocați negaționiști ai pandemiei și a fost criticat îndelung pentru faptul că a pus viețile oamenilor în pericol. Până la moartea sa în martie 2021, Magufuli a minimizat în mod repetat gravitatea Covid-19 și i-a îndemnat pe oameni să folosească „tratamente cu rugăciuni”, scrie digi24.ro.

În perioada președinției lui Magufuli, Tanzania nu a solicitat vaccinuri, deși era eligibilă pentru programul COVAX. În schimb, guvernul a promovat abordări non-farmaceutice precum tratamente cu ierburi și inhalarea de abur.

La puțin timp după venirea la conducerea țării a lui Hassan, anterior vicepreședintă în guvernul lui Magufuli, a fost format un comitet de experți care să studieze siguranța și eficacitatea vaccinurilor anti-Covid. Tanzania s-a alăturat COVAX în data de 15 iunie.

Printre persoanele vaccinate la începutul campaniei din Tanzania se numără și ministra sănătății, Dorothy Gwajima, cunoscută pentru promovarea tratamentelor cu ierburi și bărilor cu aburi împotriva Covid în perioada lui Magufuli.

„Buldozerul” Magufuli era un înfocat coronasceptic și un cunoscut conspiraționist

Poreclit „Buldozerul”, din cauza reputației sale și obiceiului de a își menține politicile controversate în ciuda opoziției, fostul președinte Magufuli a fost criticat la nivel internațional pentru metodele sale autoritare de a conduce țara.

Magufuli a fost, de asemenea, un coronasceptic extrem de vocal care i-a îndemnat pe tanzanieni să nu poarte măști de protecție și a spus că vaccinurile împotriva coronavirusului sunt o „conspirație occidentală”.

Patru persoane au fost arestate de poliţia din Tanzania sub suspiciunea că ar fi răspândit pe rețelele sociale zvonuri potrivit cărora președintele John Magufuli este bolnav, chiar înainte de moartea sa. Oficialii guvernului au negat în acel moment informațiile, iar vicepreședinta, pe atunci, Samia Suluhu Hassan a declarat că președintele muncește din greu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: