image
Sursa foto: SERGEI GAPON AFP

Reportaj AFP: Câmpurile de levănțică din Moldova înfloresc după declinul post-sovietic // VIDEO

Tot mai mulți fermieri din Moldova contribuie la reapariția levănțicăi, a cărei cultivare s-a stopat aici odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, relatează Agenția France-Presse care a realizat un reportaj pe câmpurile de lavandă din țara noastră.

„Cupluri și familii tinere pozează pentru fotografii glamour în timp ce soarele coboară peste câmpul de levănțică al lui Alexei Cazac, un fermier de 40 de ani, care și-a plantat primul câmp în 2015”, relatează renumita agenție de presă.

„În primul an când a înflorit, am venit aici și întregul câmp era plin de oameni. Nu am planificat asta”, a povestit fermierul jurnaliștilor de la AFP.

Acest fenomen a atras atenția nu doar localnicilor în goana după like-uri pe rețelele de socializare, ci și firmelor internaționale de cosmetice cu sediul în Europa de Vest.

„După prăbușirea Uniunii Sovietice, industria a fost uitată. S-a prăbușit tocmai pentru că legătura noastră a fost întreruptă cu Moscova, unde au fost exportate majoritatea uleiurilor esențiale produse în Moldova. Lucrăm din greu pentru a o reînvia”, a declarat, pentru AFP, Alexandru Badarau, președintele Asociației Cultivatorilor de Levănțică.

Aproximativ cinci sau șase nou-veniți în industrie plantează levănțică în fiecare an, spune el, o tendință care a dus la producția de ulei de levănțică a Moldovei dublată în 2021 la 20 de tone față de acum douăzeci de ani. Dar acest lucru este încă departe de nivelul anului 1989 când țara a produs 180 de tone.

Alexandru Badarau spune că membrii asociației exportă 99% din producție către Uniunea Europeană, în special Germania, și către alți doi producători cunoscuți: Franța și Bulgaria.

Uleiul este utilizat pe scară largă în produse cosmetice, iar aromele sale sunt apreciate pentru calitățile lor relaxante și liniștitoare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: