Linkuri accesibilitate

Noi proteste în Georgia, după decesul unui cameraman bătut de o mulțime homofobă


Funeraliile lui Lekso Lașkarava la Tbilisi, Georgia, 13 iulie 2021
Funeraliile lui Lekso Lașkarava la Tbilisi, Georgia, 13 iulie 2021

Zeci de jurnaliști s-au adunat în această seară în centrul capitalei Georgiei pentru a-l comemora pe Lesko Lașkarava, un cameraman de televiziune, care a fost înmormântat astăzi, după ce a fost bătut violent în timp ce acoperea, pe 5 iulie, un eveniment LGBTQ.

Noi proteste în Georgia, după decesul unui cameraman bătut de o mulțime homofobă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00
Link direct

Lekso Lașkarava a fost cameraman pentru postul de televiziune Pirveli, și a fost găsit mort la locuința sa, la 11 iulie, la câteva zile după ce a fost bătut de un grup de atacatori anti-LGBTQ în timp ce filma începutul paradei Pride pentru televiziunea la care lucra.

Cameramanul a fost înmormântat într-un cimitir din capitala Tbilisi, într-o ceremonie simplă la care au participat jurnaliști, activişti și artişti.

Lekso Lașkarava
Lekso Lașkarava

Violentele din 5 și 6 iulie împotriva minorității LGBTQ au fost condamnate de comunitatea democratică occidentală, iar decesul operatorului de televiziune a scos sute de oameni în stradă, ieri seară, care au cerut demisia guvernului. 12 persoane au fost arestate.

Mai devreme, ieri, o sesiune a parlamentului Georgiei a fost întreruptă, după ce au izbucnit ciocniri între membrii partidului Visul Georgian și partidele de opoziție. Opoziţia i-a dat premierului Irakli Garibașvili un termen limită, până ieri seară, pentru a demisiona. Activiștii și opoziția îl consideră răspunzător pe premierul Garibașvili pentru că nu a împiedicat violențele împotriva participanților la marșul LGBTQ și jurnaliștilor, violențe care au dus la moartea cameramanului Lașkarava.

Ieri, Garibașvili, care a descris moartea cameramanului drept „o tragedie”, i-a acuzat pe protestatarii anti-guvernamentali de „conspirație”.

Aceasta este o altă conspirație eșuată împotriva statului, care a fost creată de forțe anti-statale și anti-bisericești”, a spus Garibașvili într-o ședință a guvernului.

Au încercat să folosească tragedia acestui om pentru a-și atinge obiectivele politice”, a adăugat el, menționând că patru persoane suspectate în atacul asupra Lașkarava au fost reținute, subliniind că „orice tip de violență nu poate fi acceptată”.

Premierul Irakli Garibașvili
Premierul Irakli Garibașvili

Lașkarava, în vârstă de 37 de ani, a fost unul dintre cei aproape 50 de jurnaliști care au fost atacați pe 5 iulie când sute de oameni au ieșit pe străzile din Tbilisi pentru a bloca o paradă LGBTQ.

Printre răniți au fost și doi jurnalişti de la serviciul georgian al postului nostru de radio.

Atacuri homofobe și rugăciuni împiedică un marș Pride la Tbilisi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00

Astăzi, purtătorul de cuvânt al înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe Josep Borell, Peter Stano, a criticat încă o dată violențele împotriva minorităţilor sexuale din Georgia, spunând răspicat:

Georgia a declarat ea singură că este hotărâtă sa avanseze valorile europene, pentru că ele reprezintă baza pe care funcţionează Uniunea Europeana. Aşadar, drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor, indiferent dacă aparțin unei minorități sau unui grup etnic sau unui grup lingvistic sau unui grup național sau unei minorități sexuale – drepturile și libertățile acestor oameni trebuie garantate, protejate si respectate…”, a spus Peter Stano, purtătorul de cuvânt al lui Josep Borell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe.

XS
SM
MD
LG