image
Sursa foto: Profimedia Images

Talibanii încep să controleze tot mai mult teritoriu în Afganistan; Au reușit să înconjoare orașul Ghazni

Luptătorii talibani au înconjurat orașul Ghazni din centrul Afganistanului, preluând controlul asupra caselor civililor în scopul de a lupta împotriva forțelor de securitate, au declarat luni oficialii. Ofensiva talibanilor în Ghazni a fost cea mai recentă operațiune desfășurată asupra unei capitale regionale și reprezintă un nou pas al insurgenților în încercarea de a înconjura orașele afgane și a câștiga tot mai mult teritoriu. Mișcarea este încurajată de retragerea forțelor aliate NATO, potrivit Reuters, citat de Digi24. 

„Situația din orașul Ghazni este extrem critică. Talibanii folosesc casele civililor pe post de ascunzători și trag focuri de armă din acele locuri asupra forțelor de securitate afgane (ANDSF), situație care îngreunează capacitatea ANDSF de a desfășura operațiuni împotriva talibanilor”, a spus Hassan Rezayi, membru al consiliului provincial din orașul Ghazni.

Violențele a crescut în țara africană de când președintele american Joe Biden a anunțat, în luna aprilie, că trupele americane se vor retrage definitiv din Afganistan până în 11 septembrie, încheind astfel cel mai lung război al Americii, care a durat 20 de ani. 

Generalul american care conduce războiul din Afganistan, Austin Miller, renunță luni la poziția de șef al trupelor americane și NATO din Afganistan,  într-un gest simbolic care va marca sfârșitul retragerii militare din această țară.

Au existat discuțiile de pace între talibani și guvernul afgan, însă oficialii afgani declară că nu s-au înregistrat prea multe progrese. Confruntările dintre cele două părți continuă, de asemenea, în provincia Kandahar din sudul țării, unde talibanii au avut în mod tradițional o prezență puternică, conform localnicilor. Orașul Ghazni se află pe drumul principal dintre capitala Kabul și orașul Kandahar.

„În ultimele patru zile, talibanii înarmați au atacat orașul Kandahar dinspre vest”, a declarat Hamidzai Lalay, fost membru al Parlamentului, care luptă acum cu bărbați înarmați împotriva talibanilor în Kandahar. „Forțele de securitate afgane, inclusiv forțele speciale, luptă împotriva talibanilor și încearcă să îi împingă înapoi și să le oprească asaltul”, a mai spus Lalay.

Fawad Aman, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Afganistan, a declarat că situația din Kandahar este „sub controlul complet al ANDSF”, care a efectuat operațiuni aeriene și terestre în ultimele zile împotriva talibanilor.

Până în prezent, talibanii nu au reușit să dețină capitale de provincie, dar au pus presiuni asupra forțelor de securitate afgane pentru a răspunde ofensivelor din întreaga țară.

Duminică, forțele de securitate afgane, ajutate de atacurile aeriene, au respins un asalt al luptătorilor talibani asupra Taloqan, centrul provincial al unei importante provincii nordice care se învecinează cu Tadjikistanul.

Săptămâna trecută, luptătorii talibani au intrat în capitala provinciei vestice Badghis, sechestrând poliția și forțele de securitate și încercând să preia biroul guvernatorului înainte ca forțele speciale să intervină și să-i față să renunțe la ofensivă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: