/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace

/VIDEO/ Au patru copii și o casă care stă să cadă. Povestea unei familii din Cornești, obișnuită cu recunoștința, în ciuda traiului greu pe care îl duce

missing
10 iulie 2021, ora 20:18

Un cuplu de părinți tineri, împreună cu cei patru copii ai lor, cu vârstele cuprinse între 2 și 7 ani, locuiesc într-o casă care cu greu poate fi numită ca atare. Soții spun că, oricât ar munci, mai mult de 5000 de lei pe lună nu reușesc să câștige, iar acești bani abia de le ajung pentru strictul necesar. În prezent, ei nu au nici măcar lumină în toate odăile și nici minimul necesar de mobilier. Chiar și așa, familia Ungureanu spune că este recunoscătoare pentru tot ceea ce are, iar cei mici s-au învățat să nu le mai ceară părinților lucruri pe care aceștia nu le pot cumpăra.

Olga și Ion Ungureanu sunt o familie tânără din orășelul Cornești, raionul Ungheni. Olga are 25 de ani, iar Ion – 23. Împreună, ei cresc 4 copii. Fiica lor cea mai mare are aproape 7 ani, iar cea mai mică – aproape doi. Casa în care locuiește această familie are nevoie de o reparație capitală, deoarece unii pereți s-au fisurat și există pericolul să cadă. Nici mobilier nu prea au, iar tot ceea ce au agonisit, a fost din mila oamenilor. În primele zile când s-au mutat în această casă au dormit pe niște dulapuri, apoi au găsit un dormitor la mâna a doua. Cu timpul, au mai cumpărat paturi pentru copii, deoarece nu aveau unde să-i culce, iar acum le achită în rate.

„Noi când am intrat erau doar pereții, nu era un țol, nu era un pat, nu era nimic nimic. Nu era lumină. Noi am stat o lună de zile aproape cu lampă din aia veche și cu lumânări”.

Capul familiei, Ion, este angajat oficial și primește un salariu de peste patru mii de lei. Familia Ungureanu beneficiază și de un ajutor social de puțin peste 600 de lei. Chiar și așa, această sumă de bani este una mizeră, pentru a fi împărțită la șase persoane, ca să nu mai vorbim de datorii, rate la credite ori o reparație capitală a locuinței. Norocul acestor oameni este că ei știu să se mulțumească cu puținul și că i-au învățat și pe copiii lor să fie recunoscători pentru ceea ce au. Ba mai mult, ei visează să adune, totuși, bani și pentru reparația casei, așa ca, la iarnă, frigul să nu mai pătrundă prin crăpăturile din pereți și geamurile sparte.

„- Și podeaua tot vreau s-o schimb, să tencuiesc. Dacă o să mă ajută Dumnezeu, o să schimb și soba. O s-o dau jos, tot cu cărămida asta o să fac alta și ce nu o să-mi ajungă, să cumpăr. – O să chemați oameni la lucru sau o veți face dumneavoastră? – O să fac eu singur, că am lucrat în construcție și mă pricep”.

Pentru că lumea este plină de oameni buni, cineva le-a dat și un frigider, dar acesta s-a defectat. Așa că Olga este nevoită să gătescă mâncare de 3 ori pe zi, ca bucatele să nu se alterze. Totodată, femeia este conștientă că nu le poate oferi copiilor tot de ce au nevoie, pentru a crește sănătoși.

„Noi nu putem să strângem un leu. Nouă niciodată nu ne ajunge. Fata anul acesta trebuie să se ducă la școală. Asta și e cea mai mare problemă. De exemplu, acum noi avem doi – trei cartofi, ulei avem, ceva producție noi avem dar, oricum la copii le trebuie fructe… Noi nu avem tot, tot dar, „bogdaproste” lui Dumnezeu, că noi ceva mai avem”.

Copiii au înțeles că nu pot să ceară multe lucruri de la părinți, pentru că aceștia nu au bani să le cumpere. În schimb, cei mici au fost învățați să aibă grijă unii de alții și să-și iubească părinții. Așa că îmbrățișările calde și dragostea cu care copiii îl petrec pe tatăl lor la muncă pot înduioșa pe oricine.

„- Dar tu ce mai faci, cum o ajuți pe mama? – Mătur, strâng vesela, pun la loc, strâng jucărelele. Eu iau prânzul cu toți frații și surioara mea”.

Pentru că necazul nu vine niciodată singur, unul dintre băieți are la degetul mare de la picior o malformație. Olga spune, însă, că nu are bani, pentru a merge la medic, iar soluția pe care a găsit-o este să-i cumpere băiatului încălțăminte mai mare.

„De exemplu, el trebuie să se încalțe în 24, dar eu îi cumpăr 25-26. Uitați-vă, chiar dacă e…. nu-i vin”.

Așa s-a întâmplat că am filmat această poveste a familiei Ungureanu în ziua de naștere a Olgăi, mama celor patru copii. Femeia ne-a sus, însă, că pentru ei va fi o zi ca toate celelalte, deoarece nu au bani de petreceri, iar tot ce mai câștigă chietuiesc pentru necesitățile micuților și pentru agonisirea materialelor, ca să repare casa.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram