image
Sursa foto: fitsnews.com

DOC: Raportul comisiei Laundromat; Inga Grigoriu: Dacă nu ieșea cu scandal în 2014, această operațiune continua și azi

Noul Parlament trebuie să investigheze dacă, după 2014, nu au existat și alte operațiuni de spălări de bani pe lângă Laundromatul rusesc. Declarația a fost făcută de deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, șefa Comisiei de anchetă privind spălările de bani rusești prin intermediul băncilor și instanțelor din Republica Moldova, care a prezentat astăzi raportul final al comisiei.

„Raportul a fost prezentat în termen, dar nu a putut fi prezentat din cauza insistenței a patru membri ai comisiei de a fi audiat Veaceslav Platon. Acești deputați nu se pot hotărî dacă vor semna raportul și astfel acesta nu poate fi înregistrat. Deputatul Partidului Șor Denis Ulanov m-a anunțat că nu va putea semna proiectul din cauza apariției unui conflict de interese”, a menționat Inga Grigoriu.

Potrivit șefei comisiei, la audieri, Platon a relatat „fragmentat” cum anume a implementat schema de dezghizare a banilor iliciți proveniți din Rusia, tranzitându-i prin RM spre jurisdicții străine. De asemenea, acesta a confirmat că modificările legislative, inclusiv plafonarea taxei de stat în instanțe, a făcut posibil ca autorii schemei să suporte costuri mai mici.

„De asemenea, a confirmat că dacă nu se ieșea cu scandal în 2014, această operațiune continua până în prezent. În următorul Parlament trebuie cercetat dacă după 2014 și în altă bancă autohtonă nu au avut loc spălări de bani și cine sunt beneficiarii finali. Deși noi am făcut demersuri către Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor dacă au mai fost spălări de bani prin aceeași schemă, dar răspunsul a fost negativ. Pe parcursul lucrărilor comisiei au fost constatate și alte scheme de spălări de bani”, a declarat Inga Grigoriu.

Potrivit raportului, au fost constatate date, conexiuni sau implicări directe privind utilizarea mijloacelor financiare provenite din Federația Rusă ce au generat îmbogățiri ilicite și evaziuni fiscale pe teritoriul R. Moldova, achiziții de acțiuni a două companii de asigurări și instituții financiare din R. Moldova, achiziții de valori mobiliare, de bunuri mobile și imobile în Uniunea Europeană, extrageri de numerar în proporții deosebit de mare, corupere de deputați și demnitari de stat având nivel de conducere în cadrul Parlamentului și Guvernului R. Moldova, judecători, alimentări de conturi ale membrilor de familie ale foștilor demnitari de stat, finanțări cu mijloace provenite din Laundromat a contrabandei, a diverselor entități juridice, organizații non-profit, fluxuri semnificative de mijloace financiare prin instituții financiare ale R. Moldova în conturile unor persoane fizice și juridice nerezidente.

„Toate aceste activități ilicite exclud percepția, intenționat formată în societatea noastră, privind doar caracterul tranzitoriu al acestor fluxuri bănești de proveniență dubioasă și că aceste mijloace nu au produs impact pe plan național”, a menționat Inga Grigoriu.

Amintim că, în anii 2010-2014, în baza a 36 ordonanțe judecătorești din conturile corespondente a 20 bănci din Federația Rusă deținute la B.C. “Moldindconbank” S.A., au fost încasate forțat mijloace bănești în sumă totală de 22 013 152 564 USD de către 5 executori judecătorești din R. Moldova și transferate în conturile curente a 20 companii off-shore deschise la B. C. MOLDINCONBANK S.A. și TRASTA KOMERCBANKA, Letonia.

Ulterior, mijloacele financiare au fost transferate către persoane fizice și juridice cu conturi deschise în bănci comerciale din cca 60 state. Operațiunile bancare se manifestau prin scoaterea capitalului financiar din Federația Rusă către zone off-shore cu utilizarea sistemului bancar moldovenesc. Însumat, conform unor estimări efectuate de organele competente naționale și internaționale, circa 400 miliarde dolari proveniți din activități ilicite pe teritoriul Federației Ruse, au avut drept destinație finală jurisdicții din cadrul Uniunii Europene, SUA, China, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Australia, Marea Britanie, Ucraina, Cipru, Argentina, Barbados, Belize, Canada, Egipt, Grecia, India, Indonezia, Insulele Man, Israel, Japonia, Kazahstan, Malaiezia, Malta, Mauritius, Noua Zeelandă, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud, Sri Lanka, Taiwan, Uruguay, Vietnam ș.a. state.

Noutăţile partenerilor

comentarii: