Linkuri accesibilitate

Noël Bernard: „Nimic nu e mai trist decît cînd cei mai în vîrstă îi înmormântează pe cei mai tineri”


Detaliu de pe coperta discului compact comemorativ lansat de Radio Europa Liberă în martie 2005, la 30 de ani de la asasinarea lui Cornel Chiriac.
Detaliu de pe coperta discului compact comemorativ lansat de Radio Europa Liberă în martie 2005, la 30 de ani de la asasinarea lui Cornel Chiriac.

Emisiunea „Metronom” prezentată de directorul Europei Libere după asasinarea lui Cornel Chiriac la München, în 5 martie 1975.

Începînd din iulie 1999 și pînă în martie 2000, când se împlineau 25 de ani de la asasinarea la Munchen a lui Cornel Chiriac, realizatorul programelor „Metronom˝, radio Europa Liberă a prezentat săptămânal o serie de emisiuni dedicate acestuia, care cuprindeau interviuri cu cei care l-au cunoscut, sau evocări semnate de oameni care-l admirau de departe.

Cornel Chiriac a fost asasinat în noaptea de 4 spre 5 martie 1975. După două zile, în 7 martie, emisiunea „Metronom” a fost prezentată de Noël Bernard, directorul de atunci al departamentului românesc de la radio Europa Liberă, un un emoționat omagiu adus lui Cornel Chiriac de către cel care l-a adus la Europa Liberă în 1969.

Acest program a fost redifuzat în seria începută în iulie 1999, și a fost introdus de Nestor Ratesh, directorul din acei ani al secției române de la Europa Liberă.

Vă invităm să ascultați din nou această emisiune, cu prezentarea lui Nestor Ratesh. (Lucian Ștefănescu)

„La microfon, Nestor Ratesh.

Doamnelor și domnilor, în exact opt luni, se vor împlini 25 de ani de când a fost ucis, în miez de noapte, la un colț de stradă muncheneză, Cornel Chiriac, cel care, de la microfonul Europei Libere, a încântat o întreagă generație de ascultători, căreia i-a oferit contactul vital cu restul lumii, prin intermediul muzicii și muzicienilor vremii.

Numele lui îl regăsim adesea și astăzi în scrisorile pe care le primim de la ascultători, care ar dori să-l reaudă la radio, să retrăiască ceea ce unul din acești admiratori ai lui, dincolo de decenii și uitare, numește „magia vocii, vorbei și muzicii lui Cornel Chiriac”.

Deși eram colegi de mai bine de un an, nu l-am cunoscut personal pe Cornel Chiriac, eu fiind atunci corespondent la Washington. S-a întâmplat să sosesc în prima mea călătorie la Munchen, la numai câteva ore de la asasinarea lui.

Era 5 martie 1975. Întreaga redacție se găsea într-o stare de șoc. O profundă tristețe și un sentiment de insecuritate îi cuprinseseră pe toți. Ascultătorii aveau să afle tragica știre foarte curând. Iar două zile mai târziu, emisiunea „Metronom˝ era realizată în mod excepțional de NoëlBernard, directorul postului nostru de radio, o emisiune închinată inițiatorului și titularului Metronomului, Cornel Chiriac.

Cu acest emoționant omagiu de-acum aproape un sfert de veac, începem astăzi un ciclu de emisiuni comemorative cu și despre Cornel Chiriac, ce vor fi transmise pe parcursul săptămânilor și lunilor viitoare. Ele vor include amintiri ale celor care l-au cunoscut de aproape și ale celor care l-au admirat de la depărtare, precum și reluări ale emisiunilor lui Cornel Chiriac, păstrate în arhiva Europei Libere.

Și acum, doamnelor și domnilor, Noël Bernard, în memoria lui Cornel Chiriac.”

XS
SM
MD
LG