/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/DOC/ A fost prezentat raportul Comisiei Laundromat. Banii din schemă nu au avut doar caracter tranzitoriu în Republica Moldova

missing
09 iulie 2021, ora 18:19

Deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, a prezentat vineri, 9 iulie, raportul „Comisiei Landromat” care a analizat mijloacele și schemele prin care 22 de miliarde de dolari au fost spălați în Republica Moldova. Aceasta a mai precizat că Banii din „Laundromat” nu au avut doar caracter tranzitoriu pe teritoriul Republicii Moldova, așa cum intenționat a fost creată această percepție. Folosirea banilor în țară a produs impact pe plan național, potrivit IPN. 

„Veaceslav Platon a relatat fragmentat cum anume a implementat schema de elitizat a mijloacelor ilicite originare din Federația Rusă tranzitându-le prin Republica Moldova spre jurisdicții străine. De asemenea, a confirmat că modificările la cadrul normativ a făcut posibil ca autorii tipologiei să suporte costuri mai puține și a adus ca exemplu plafonarea taxei de stat în instanțele de judecată. El a confirmat că dacă nu era scandal în anul 2014, această operațiune ar fi continuat chiar și până în prezent, dacă nu eram anumite schimbări în anul 2015”, a declarat deputata PPDA, scrie anticorupție.md.

Pe parcursul lucrărilor comisiei au fost constatate și alte scheme de spălări de bani prin contracte fictive și altele”, a mai spus Inga Grigoriu.

Ea a mai spus că raportul Comisiei de ancheta va deveni public. „Este o analiză complexă a acelor ani în baza răspunsurilor primite de la organele competente ale statului cu activitate pentru prevenirea spălărilor de bani”, a mai spus ea. Raportul se bazează pe patru piloni care explică precis evenimentele din acești ani. Deputata a afirmat că menirea raportului este să arate inacțiunea instituțiilor statului și metodele prin care au fost modificate legi pentru a înlesni schema de spălare a banilor.

IPN notează că raportul stabilește conexiuni directe cu alte activități ilicite din domeniul financiar-bancar cum ar fi: spălări de bani prin segmental transnistrean, falimentarea de întreprinderi regionale, atacuri raider, conexiuni directe cu jaful bancar, toate fiind puse în aplicare prin intermediul persoanelor interpuse, entități juridice naționale, companii înregistrate în zone offshore, persoane politice.

Potrivit Ingăi Grigoriu, Laundromat-ul avea în calitate de reprezentanți legali ai companiilor creditoare, înregistrate în zone off-shore, cetățenivucraineni, a căror misiune era să depună cereri de chemare în judecată în numele entităților juridice creditoare cu scopul de a fi emise ordonanțele judecătorești către executorul judecătoresc ales de creditor. Toate ordonanțele erau executate într-o singură bancă comercială din Republica Moldova, iar banii erau încasați forțat de pe contul băncilor corespondente din Federația Rusă. Rolul executorilor judecătorești era extrem de important în realizarea schemei. Cinci executori judecătorești erau contractați de 20 de companii înregistrate în zone offshore, companii care au mai fost implicate în scheme.

Amintim că autoritățile din Federația Rusă au pornit o cauză penală în baza a două componente: „transferul și convertirea în valută” și „organizarea și participarea în cadrul unei grupări criminale”. În prezent, o persoană implicată a fost condamnată. E vorba de Elena Platon, sora lui Veaceslav Platon.

Comisia „Laundromat”, din care au făcut parte mai mulți deputați din Legislatura a X-a, a activat 165 de zile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram