image
Sursa foto: jurnal.md

Donație de echipamente medicale oferită de UE asistenților medicali din Cahul și Ungheni

Peste 300 de asistenți și asistente medicale au primit truse cu echipamente de antropometrie din partea UE, care includ o geantă textilă pentru cântărirea copilului, un cântar portabil, un stadiometru și o bandă de măsurare.

Asistenții medicali vor folosi aceste echipamente în timpul vizitelor la domiciliu a familiilor cu copii de vârstă mică, în raioanele Ungheni și Cahul.

„Serviciile de sănătate pentru familii și copii sunt indispensabile dezvoltării economice. Oamenii din Ungheni și Cahul, în special tinerii, care sunt și la vârsta productivă, și la cea reproductivă, au nevoie de asemenea servicii, pentru a-și realiza potențialul și în profesie, și în familie. Fără servicii de calitate pentru familii și copii nu poate fi realizată o creștere economică inteligentă, incluzivă și durabilă în Ungheni și Cahul” a menționat Viorica Volovei, coordonatoare de programe UNICEF pentru proiectul EU4Moldova.

Programul de vizite la domiciliu are scopul să susțină părinții în îngrijirea și creșterea copiilor de vârstă fragedă, dar și să ajute femeile însărcinate până și după naștere. Vizitele la domiciliu formează o relație de încredere între asistenții medicali și părinți, astfel contribuind la un sistem mai bun de medicină de familie.

„Vizitele la domiciliu au posibilitatea de a aduce serviciile de sănătate la ușa fiecărei familii. Este important ca sistemul de sănătate să fie accesibil și prietenos oamenilor, să fie conectat la familii, femei însărcinate și copii mici, atât în mediul urban, cât și în cel rural, inclusiv în zonele de periferie,” a declarat Ninel Revenco, șefa Departamentului Pediatrie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.

„Este un echipament simplu, dar necesar pentru ca asistenții și asistentele medicale să-și poată face munca, ajutând părinții și îngrijitorii mai ales în primii ani din viața copilului - perioada, când se pune temelia unei sănătăți optime,” a afirmat Igor Codreanu coordonator de programe în sănătate, UNICEF. În această perioadă, când se formează 1000 de conexiuni neuronale în fiecare secundă, copilul are nevoie să fie bine hrănit și îngrijit, dar și să poată explora lumea într-un mediu sigur,” a mai adăugat Igor Codreanu.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2019 aproape 13 copii sub un an la o mie de nou născuți erau malnutriți, iar jumătate din ei aveau întârzieri în dezvoltare din această cauză.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: