image
Sursa foto: Jurnal.md

Analiză ADEPT: 161 de candidați au fost membri a cel puțin două formațiuni; Top trei partide cu cei mai mulți traseiști

Din numărul total de 1790 de candidați antrenați în cursa electorală pentru scrutinul din 11 iulie, 161 au candidat pe listele a cel puțin două partide diferite . Cei mai mulți candidați traseiști se află pe listele Alianței pentru Unirea Românilor (25 candidați), Partidului ”Șor” (19 candidați) și BeCS (16 candidați), se arată într-o analiză a listelor de candidați, realizată de Asociația pentru Democrație Participativă Adept.

La capitolul experienței politice și traseismului, 441 de candidați (sau 25%) au participat în scrutinele electorale precedente, începând cu anul 1994. Cei mai mulți candidați experimentați în campaniile electorale sunt pe lista BeCS (90 de persoane). Unicul concurent electoral, pe lista căruia toți candidații sunt la prima lor cursă electorală este - Partidul ”NOI”. 188 de candidați participă în alegeri fără a fi membri de partid.

Cei mai mulți candidați fac parte din grupa de vârstă 36-50 de ani – 41%, urmată de grupa de vârstă 18-35 ani – 31% și 28% din grupa de vârstă 51+.

Cea mai „tânără” listă de candidați o are Partidul ”Puterea Oamenilor”, având o vârstă medie de 35 de ani. Lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) include candidați cu cea mai mare vârstă medie – 51 de ani.

Cei mai tineri candidați au câte 18 ani (4 persoane – PPDA, PPPDA, PRM și PPM), iar cei mai în vârstă – 82 de ani (3 candidați -BeCS, PAS și PPPDA) – toți plasați pe locuri mai puțin eligibile, cu excepția candidatului octogenar de pe lista BeCS, care apare pe poziția 12.

Cea mai tânără candidată este Eva Adamean de la Partidul ”Patrioții Moldovei”, iar cel mai vârstnic candidat – Victor Leancă, de la Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA), se mai arată în analiza ADEPT.

La capitolul reprezentării urban-rural, 74% din numărul total de candidați care luptă pentru fotoliul de deputat vin din mediul urban, iar 26% își au domiciliul în mediul rural. Trei candidați nu au indicat vreo adresă de domiciliu, iar șapte candidați – au domiciliul permanent peste hotarele țării. Majoritatea candidaților care locuiesc în mediul urban sau 44% din toți candidații sunt din municipiul Chișinău și suburbiile acestuia. Cei mai puțini candidați din mediul rural se regăsesc pe listele Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) și Partidului ”Patrioții Moldovei”, câte 9% și respectiv 7%. Unicul partid în care predomină candidații din mediul rural (58%) este Partidul ”NOI”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: