image
Sursa foto: AFP

STUDIU: Covid-19 este frecvent la pisicile şi câinii de companie ai căror stăpâni sunt infectaţi

Covid-19 este frecvent la pisicile şi câinii de companie ai căror stăpâni sunt infectaţi, potrivit unui studiu.

Au fost prelucrate teste de la 310 de animale din 196 de locuinţe, unde au fost raportate cazuri de coronavirus la oameni.

Şase pisici şi şapte câini au avut teste pozitive PCR, în timp ce alte 54 de animale aveau anticorpi pentru virus.

„Dacă ai Covid, ar trebui să eviţi contactul cu pisica sau câinile tău, aşa cum ai face cu celelalte persoane”, spune dr. Els Broens de la Universitatea din Utrecht.

„Principala preocupare nu este sănătatea animalelor, ci riscul potenţial ca animalele să acţioneze ca un rezervor al virusului şi să îl retransmită la oameni”.

Autorii studiului au spus că nu există o dovadă a transmiterii de la animale la oameni, dar ar fi dificil de detectat atât timp cât virusul se transmite în continuare foarte rapid între oameni.

Cele mai multe animale tind a fi asimptomatice sau cu simptome uşoare de Covid, transmite Aleph News.

Cercetătorii au spus că cea mai probabilă formă de transmisie a virusului este de la oameni la animale şi nu invers.

„Nu spunem că nu există niciun risc de a lua Covid de la animalele de companie. În acest moment, pandemia este condusă de transmiterea de la om la om, aşadar nu am putea să detectăm cazurile de la animale la oameni”, a mai spus dr. Broens.

Medicii veterinari din Rusia au început să vaccineze unele animale împotriva coronavirusului, dar dr. Broens spune că este puţin probabil ca animalele să joace un rol în pandemie.

Un alt studiu, efectuat la Universitatea Guelph din Ontario, Canada, a arătat că pisicile care au dormit în patul stăpânilor au şansa de a se infecta.

Autorii studiului au spus că biologia pisicilor le face să fie mai susceptibile la Covid.

Noutăţile partenerilor

comentarii: