image
Sursa foto: facebook.com/dodon.igor1

Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, susținut de persoane dubioase din Rusia

Interlopul Grigore Caramalac, poreclit „Bulgaru”, s-ar implica din nou în campania electorală din Republica Moldova. La alegerile prezidențiale acesta și-ar fi trimis omul de încredere la Chișinău, pentru a destabiliza situația în favoarea lui Igor Dodon, iar de data aceasta fugarul a înființat o așa-zisă platformă civică ce își manifestă susținerea pentru Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Este concluzia unei analize efectuate de către experții Comunității WatchDog.md.

Pentru a vedea tabloul în ansamblu, ne întoarcem în noiembrie 2020, când în Republica Moldova era în plină derulare campania pentru turul II al alegerilor prezidențiale. Atunci, la Chișinău sosește interlopul Gheorghe Nazaruc/Chelmescu. Deși era anunțat în căutare internațională de către autoritățile de aici, el a trecut fără nicio problemă de poliția de frontieră la Aeroport și nu a fost arestat.

Mai mult, după ce s-a aflat în presă despre sosirea sa la Chișinău, Nazaruc a plecat, din nou fără a avea vreo problemă cu autoritățile, în Ucraina. O lună mai târziu, el a fost reținut de poliția ucraineană și extrădat la Chișinău la solicitarea ministerului de Interne condus de Pavel Voicu. Și cu toate că era acuzat de infracțiuni grave, printre care organizarea unei grupări internaționale de sustragere a banilor din bancomate, șantaj și amenințare cu moartea, omul interlopului Caramalac a fost achitat de justiția moldovenească în luna aprilie curent.

La o lună de la achitarea interlopului, la Chișinău a avut loc ședința de constituire a Platformei Civice „Uniunea Populară” - Общественнaя платформa «Народный Союз». Mișcarea a fost constituită de mai multe organizații obștești și activiști cunoscuți pe parcursul anilor prin pozițiile lor anti-europene, românofobe și pro-ruse. Principalul obiectiv declarat la constituire a fost susținerea și promovarea „consolidării forțelor politice pro-moldovenești în vederea alegerilor din 11 iulie”, pentru a stopa „românizarea totală” și a „întări suveranitatea statului”. Iar cele mai potrivite forțe politice în opinia artizanilor acestei platforme sunt, desigur, PSRM și PCRM.

Membrii mișcării „Uniunea Populară” nici nu ascund că vor face campanie electorală pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Iar după lansarea mișcării, care a fost puternic mediatizată de presa afiliată PSRM, liderii Uniunii Populare s-au întâlnit cu membrii conducerii PCRM și Partidului Socialiștilor.

Printre fondatorii mișcării găsim multe persoane cunoscute: activiști și experți care pe parcursul anilor au tot fondat diferite mișcări și asociații pro-ruse: istoricul Vasile Stati, liderii unor organizații din diaspora pro-PSRM din Rusia, politicianul din autonomia găgăuză Victor Petrov și alții. Apare însă și o față absolut nouă - Vladimir Kulibaba. El este cetățean al Federației Ruse, care se prezintă drept președinte al Confederației sindicatelor în domeniul culturii fizice, sportului și turismului din Moldova „SINDSPORT”.

Organizația a fost creată în martie 2020. Activitatea acesteia este intens mediatizată de site-ul Sputnik, finanțat de Rusia. Potrivit Comunității WatchDog.md, Kilibaba este șeful filialei din St.Petersburg a Federației de Lupte Sportive.

Presa rusească prezintă o istorie tumultoasă a personajului. Acesta a fost consilier al președintelui Comitetului Olimpic din Rusia. Apoi, fiind învinuit de organizarea unui omor, a nimerit pe banca acuzaților. În cadrul examinării cauzei ar fi ieșit la suprafață legăturile lui Kulibaba cu liderii lumii criminale din anii 90, din St.Petersburg. În 2012, Kulibaba a fost declarat nevinovat de către judecători, asta chiar dacă executorul omorului a indicat anume asupra lui drept organizator.

Mai mult, sursele WatchDog.md spun că biroul Interpol de la Moscova a trimis o informare către poliția de la Chișinău, prin care a avertizat că individul este sub monitorizare, recomandând să-i fie interzisă intrarea în Republica Moldova. Poliția a ignorat însă recomandările omologilor ruși. Am încercat să obținem o reacție de la șeful Centrului cooperare polițienească internațională, Viorel Țentiu. Acesta însă nu ne-a răspuns la apel.

Totuși ce legătură are Kulibaba cu Republica Moldova? Primele mențiuni publice legate de Kulibaba sunt abia în anul 2020, când el a creat federația „SINDSPORT” și după crearea mișcării „Uniunea Populară”. Mai mult, Kulibaba îi învață pe moldoveni cum să fie patrioți, dar nici măcar nu deține cetățenia Republicii Moldova.

Comunitatea WatchDog.md a aflat cum a ajuns Kulibaba să se ocupe de promovarea patriotismului, valorilor tradiționale și de campania electorală a blocului comunist-socialist în Republica Moldova. Totul a ieșit la suprafață după utilizarea a două criterii – legăturile cu lumea criminală și afilierea la federația de lupte sportive din Rusia. Așa s-a aflat că federația, al cărei vicepreședinte era Kulibaba în filiala din St.Petersburg, avea un moldovean printre lideri, iar acest moldovean nu era nimeni altul decât interlopul Grigore Caramalac, care în anul 2018 a fost numit vicepreședinte al Federației de lupte sportive din Rusia.

Nu se cunoaște când a părăsit Caramalac această funcție, însă ajungem tot la el, la încercările sale de a influența alegerile din Republica Moldova și de a recâștiga pozițiile pe care le avea altă dată în Republica Moldova.

De menționat că în ultimul timp, la Chișinău aterizează tot mai multe personaje deosebit de dubioase, cu trecut criminal, care fie sunt achitate de justiția moldovenească, fie vin aici pentru a susține anumite formațiuni politice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: