/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Benzinăriile au afișat prețuri noi! Benzina și motorina s-au ieftinit, dar s-a scumpit gazul

missing
02 iulie 2021, ora 18:56

Benzinăriile din țară au afișat prețuri noi la carburanți. Benzina şi motorina s-au ieftinit, iar gazul lichefiat s-au scumpit, după intrarea în vigoare a noii metodologii de stabilire a preţurilor, elaborată de ANRE. Potrivit specialiștilor, preţurile motorinei şi benzinei au scăzut de la 30 la 70 de bani pe litru. În acelaşi timp, gazul lichefiat s-a scumpit cu 20 – 50 de bani pe litru. Expertul economic, Veaceslav Ioniță, susține că acest lucru nu este decât un procedeu în plină campanie electorală. Potrivit lui Ioniță, ANRE trebuie să stabilească prețurile exacte, pe care ar
trebui să le achite populația.

„Așa arată noile prețuri la combustibil, afișate în această dimineață pe panourile stațiilor de alimentare din capitală. Astfel pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, șoferii achită 19.99 de bani. Pentru un litru de motorină –
16.33 bani, iar pentru gazul lichefiat, conducătorii auto trebuie să scoată din buzunar 11.33 de bani.”

Conducătorii auto pe care i-am întâlnit la stațiile PECO cred că autoritățile îi iau în derâdere cu această ieftinire.

„Scumpesc cu 3 lei și le ieftinesc cu 5 bani, asta e.”

Potrivit șoferilor, chiar și cu această ieftinire, prețurile sunt exagerate. Corect ar fi, spun ei, dacă populația ar avea posibilitatea să achite prețurile reale la carburanți. Doar așa ar fi echitate.

„Scumpesc cu un leu și dau înapoi cu 5 bănuți, sperăm să mai dea în jos macăr cât de cât, ca altfel sunt prețuri exagerate”.
„ – Oricum este scump. – Cât credeți că ar trebui să fie? – 14 – 15 ar fi normal.”

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunţat, ieri, că Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, pe care a elaborat-o, a fost publicată în Monitorul Oficial. În noua formulă de calcul sunt
incluse cotaţiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, rata de schimb valutar a BNM, cotele accizelor şi cotele TVA prevăzute în Codul Fiscal. De asemenea, este inclusă marja comercială, care va fi calculată semestrial de ANRE. Acest lucru a fost criticat, însă, de experții economici.

„Marile companii vor supraviețui, iar după alegeri, vom avea o explozie a preţurilor. Asta deja e clar, pentru că ceea ce au făcut acum numai nu îţi face ordine pe piaţa produselor petroliere. În schimb, micile companii vor dispărea”, consideră expertul economic Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, ANRE ar trebui să-şi revizuiască metodologia în regim de urgenţă. Expertul precizează că, dacă Agenţia nu va face acest lucru, Guvernul ar trebui să ceară în instanţă anularea acestei formule de calcul.

Contactată de TV8, ofițera de presă de la ANRE, Galina Sanduţă, a comentat acuzațiile.

„Este o poziție și nu putem să dăm apreciere la informația și concluziile expuse. Totodată, este regretabil că dl. Ioniță, în perioada de elaborare și consultări publice, nu a remis nicio propunere pentru actul legislativ și nu a participat la nicio ședință, unde au fost invitate toate părțile interesate. ANRE reiterează poziția expusă anterior, că această metodologie a fost elaborată, ținându-se cont, atât de interesele sectorului petrolier, cât și a consumatorului final”.

Totodată, cei de la ANRE au anunțat că, zilnic, vor publica pe pagina oficială indicatorii de referință stabiliți în baza cotațiilor internaționale Platts. La rândul lor, companiile petroliere trebuie să stabilească, până la miezul nopţii, preţul pentru stocul de benzină, motorină și gaz lichefiat, care va fi considerat ca un singur lot. Petroliştii care vor depăşi preţurile maxime calculate, riscă să rămână fără licenţă pentru două luni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram