image
Sursa foto: kinovet.ro

ANSA vine cu recomandări pentru proprietarii de animale agricole sau de companie, în cazul fenomenelor meteorologice extreme

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu recomandări pentru proprietarii de animale agricole sau de companie, în contextul avertizării meteorologice (caniculă) emise de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Astfel, proprietarii/îngrijitorii de animale, trebuie să ia măsuri rezonabile de protecție oferindu-le o furajare și adăpare corespunzătoare. Aceștia trebuie să verifice starea animalelor la intervale regulate şi să întreprindă măsuri corespunzătoare situației, astfel încât să nu le supună riscurilor inutile.

Necesitatea asigurării cu apă potabilă a animalelor, este alimentată suplimentar de avertizarea meteorologică COD Galben de creșterea temperaturii aerului până la +33°C.

„Cel mai eficient adăpost contra perioadelor de căldură extremă trebuie să protejeze de razele directe ale soarelui şi să permită vântului să răcorească animalele. În cazul în care nu se oferă suficient spaţiu pentru animale, există riscul de sufocare prin aglomerare în adăpost. Este important ca fiecare animal să aibă suficient spaţiu pentru a se întinde simultan, din moment ce acest lucru ajută la răcirea organismului.

Uneori poate fi necesară separarea animalelor în grupuri mai mici, din moment ce tendința de grup poate determina ca animalele să se grupeze în jurul unei singure surse de apă sau furajare. În condiții de temperaturi ridicate, se recomandă creşterea spaţiului alocat per cap de animal cu minimum 10%”, se arată într-un comunicat ANSA.

Totodată, ANSA recomandă proprietarilor de animale, ca suplimentar pășunatului, să suplinească rația furajeră a animalelor cu furaje grosiere uscate (paie sau fân).

„Datorită precipitațiilor abundente din ultima perioadă, se atestă o creștere luxuriantă a vegetației, astfel persistă riscul ca aceasta să producă o serie de tulburări digestive animalelor. În situaţia în care animalele de fermă sunt ţinute într-o zonă în care există risc de inundaţii, proprietarii şi îngrijitorii de animale trebuie să dispună de un plan pentru a proteja animalele”, se arată în comunicatul ANSA.

Evitarea pășunatului sau cazarea animalelor, precum și priponirea animalelor, în imediata vecinătate a albiilor râurilor mari, sunt alte recomandări din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

„În timpul şi după producerea de inundații, sau alte intemperii, apa pluvială prin spălarea suprafețelor și antrenarea gunoiul de grajd pot polua apa din râuri, iazuri, fântâni. Acest lucru ar afecta starea de sănătate ale animalelor care o consumă. În acest caz, trebuie utilizată apa din surse de apă mai puțin afectate de aceste fenomene”, se mai arată în comunicatul ANSA.

Proprietarii, îngrijitorii de animale pot afla dacă zona în care cresc animalele este încadrată pentru risc de inundaţie sau alte intemperii prin intermediul instiuţiilor competente, cum ar fi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă sau Serviiul Hidrometeorologic de Stat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: