image
Sursa foto: jurnal.md

Întărirea credibilității RM și relații bune cu vecinii; Platforma DA și-a anunțat angajamentele de politică externă

Platforma Demnitate și Adevăr și-a anunțat angajamentele de politică externă, pro-europene și pro-românești, care, potrivit liderului partidului Andei Năstase, constituie singura garanție de ieșire din actuala stare de haos și instabilitate. Evenimentul a avut loc în Scuarul Europei din grădina publică Ștefan cel Mare.

Președintele Platformei DA, a menționat că este absolut inevitabilă apropierea continuă a Republicii Moldova de UE. Singurul partener veritabil al României la Chișinău, poate fi doar un guvern pro-european, sănătos, reformist, format din Platforma DA și PAS, care să promoveze unirea inteligentă.

„Un guvern stabil, proeuropean, cu un mandar întreg de 4 ani este esențial pentru noi, pentru viitorul Republicii Moldova. Cunoaștem foarte bine care sunt dezideratele Platformei DA, și anume, cele privind parteneriatul strategic cu UE și România, pentru că integrarea europeană înseamnă întâi de toate și apropierea de România cu care ne dorim să avem tot mai multe proiecte comune care să fie în beneficiul tuturor”, a spus Andrei Năstase.

Președintele Platformei DA a mai adăugat că în Republica Moldova la momentul actual există foarte multe partide dar și personaje politice care continuă „să vândă iluzii”. „Vreau sa va asigur că singurul partener al României în Republica Moldova poate fi un guvern bazat pe Platforma DA și PAS. Așa cum s-au stabilit deja relațiile între PNL și Platforma DA, cunoscute deja la nivel al autorităților publice locale și centrale, avem un parteneriat foarte strâns cu premierul României, cu președintele Camerei Deputaților și acest parteneriat trebuie dezvoltat. Astăzi am prezentat angajamentul nostru pentru parteneriatuol cu UE și România, un angajament din care nu lipsește ceea ce spunem noi unirea deșteaptă, unirea inteligentă”, a mai spus Andrei Năstase.

La rândul său, deputatul Igor Munteanu, vicepreședintele Platformei DA, a spus că de fiecare dată când ne-am îndepărtat de UE, Republica Moldova a avut de plătit costuri enorme precum furturile de miliarde.

Avem nevoie de o politică externă activă, pozitivă, rațională și gestionată profesionist. Politica externă trebuie să servească interesului național, al cetățenilor RM, în scopul promovării obiectivului de integrare europeană și occidentalizare a economiei, societății și statului, și nu unor experimente de „politică echilibrată la două capete”. Principalele obiective strategice de politică externă, de apărare și securitate trebuie să fie revizuite în mod fundamental, astfel încât actualul Președinte, de rând cu viitorul guvern și majoritatea legislativă pro UE, să lanseze un proces de consolidare instituțională a serviciului diplomatic, îndreptat spre întărirea credibilității externe a Republicii Moldova ca partener de încredere. Astea sunt principiile pe care le vom pune la temelia politicii externe în noul guvern de după alegeri”, a spus Igor Munteanu.

Deputatul a punctat angajamente Platformei DA de politică externă și integrare europeană, după cum urmează:

1. În 2021 vom adopta noua Agendă de asociere UE-RM. Aliniem RM la noi spații de cooperare și integrare cu UE, asigurând cetățenilor RM siguranță, predictibilitate, viziune și standarde europene.

2. Reluăm Dialogul Strategic cu SUA prin cei 4 piloni ai săi, relansăm procesul de alocare a unui nou Compact pt Dezvoltarea RM, întărim Parteneriatului cu Carolina de Nord, participăm activ la inițiativele globale ale SUA (Global Magnitsky Accountability Act, Promovarea democrațiilor în tranziție, Coaliția antiteroristă globală), etc.

3. Dezvoltăm Parteneriatul strategic cu România prin dezvoltarea spațiilor de integrare și cooperare aprofundată, conectarea la instituții, fonduri, burse comerciale, integrarea prin vămi unificate, proiectarea și finanțarea de drumuri și magistrale (căi ferate, terestre), pachete de asigurări comune, cultivarea tradițiilor și moștenirii culturale și istorice comune, în numele unui viitor comun;

4. Dezvoltăm Parteneriatul Strategic cu Ucraina pentru a susține cooperarea economică și politică avantajoasă, promovarea unei formule de aderare la UE compatibile și realiste, întărirea mecanismelor de reziliență și securitate comună, combaterea extremismului și secesionismului de pe teritoriul național, aprofundarea cooperării economice avantajoase în interesul comunităților românofone din Ucraina și ucrainene din RM.

5. Consolidăm relațiile bilaterale cu numeroșii noștri prieteni și parteneri europeni și non-europeni, având drept scop întărirea parteneriatelor strategice în educație, cooperare economică și comerț, securitate și apărare.

6. După adoptarea noii Agende de Asociere UE-RM vom solicita un Plan de investiții și redresare economică pt RM după modelul Planului Marshall, întemeiat pe ”more for more” și mecanismul de diferențiere, dar mai mult decât atât – o platformă de asistență a RM a rezilienței sale economice, sociale și de securitate.

7. Promovăm recunoașterea perspectivei de aderare a RM la UE, după modelul vest-balcanic și în contextul inițiativei ”Trio+”, cu susținerea celor mai importante grupuri politice ale Parlamentului European.

8. Vom îndeplini consecvent toate condiționalitățile Consiliului European în raport cu RM, triplând efectiv volumul de asistență pentru proiectele necesare de infrastructură, drumuri, rețele de apă și canalizare, dezvoltare urbană, conexiuni energetice, dezvoltarea micilor afaceri, programe de întărire a sănătății și educației publice.

9. Aliniem RM la noi spații de integrare și cooperare europeană (Agenția Europeană pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER) și Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică (ENTSO-E), Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru gaze (ENTSO-G); accelerând politicile de liberalizare a serviciilor, telecomunicațiilor, transport și servicii poștale.

10. Dezvoltăm Acordul de liber schimb aprofundat UE-RM prin noi acorduri privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale (ACAA) din RM; vom elimina contingentele tarifare la noi tipuri de exporturi de produse moldovenești spre piața UE, apărând interesele producătorilor locali din RM.

11. Susținem profesionalizarea Armatei Naționale, care să asigure militarilor scopuri bine definite, capabilități și conducere modernă, capacitate de a face față noilor amenințări locale și regionale de securitate națională.

12. Vom susține ideea unui Pact de securitate semnat de UE cu fiecare stat membru al politicii de vecinătate estică (PaE), prin care sporim reziliența instituțiilor de forță în materie de interoperabilitate cu vecinii noștri (România și Ucraina), consolidarea capacităților de apărare și securitate a statului.

13. Vom susține reforme în domeniul de securitate și apărare a statului, în limitele și condițiile legii, modernizarea capacităților de a servi prin activități de intelligence, contrainformații, siguranța națională.

14. Vom sprijini participarea RM la politicile de securitate și apărare ale UE, la misiuni și operațiuni de stabilizare și menținere a păcii (KFOR), dar și la includerea RM în misiuni civile de restabilire a păcii și ordinii publice, desfășurate sub egida Politicii Europene de Securitate și Apărare (PESA), ca soluții de securitate livrate.

15. Susținem ideea semnării și adoptării unui SIGINT transfrontalier care presupune schimbul de informații militare și de securitate, punând la temelia acestui proces continuarea reformelor în sectorul de intelligence.

Deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, a prezentat angajamentele formațiunii privind Parteneriatul Strategic cu România: RE-CONNECT MOLDOVA, care vizează integrarea vămilor și posturilor de control frontalier, crearea unui singur spațiu de asigurări obligatorii și facultative între RM și România, recâștigarea licenței naționale pentru posturile din România (TVR-1, TVR-2) și program de abonamente gratuite la rețele comune TV și altele.

Realizarea angajamentelor noastre va apropia considerabil RM de standardele de viață din România și UE”- a mai spus Vasile Năstase și a mulțumit României pentru ajutorul acordat Republicii Moldova pe parcursul anilor. „Trebuie să înțelegem, însă, că România nu va susține niciodată un guvern creat de Dodon, Șor, Usatâi și alții ca ei. Este nevoie de un guvern pro-european, din care să facă parte Platforma DA împreună cu partenerii noștri din familia PPE și foștii parteneri din blocul ACUM”- a mai spus deputatul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: