/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Distribuția motorinei, oferite de România, continuă. 11 companii urmau să primească azi ajutorul umanitar

missing
25 iunie 2021, ora 21:58

Distribuirea motorinei, oferite gratuit de către România pentru agricultorii care au suferit din cauza vremii nefavorabile, continuă și în prezent. Astăzi, potrivit unui grafic de distribuție publicat de Agenția Rezerve Materiale, alte 11 companii agricole urmau să primească tonele de carburanți. Într-un interviu acordat recent pentru TV8, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat că autoritățile române urmăresc cu atenție modul în care este distribuită motorina și speră că nu vor fi motive de îndoială, ce-ar putea să umbrească acțiunea umanitară.

Printre beneficiarii care astăzi urmau să primească motorină este și familia Gandrabur, din satul Piatra, raionul Orhei. Aceasta a depus dosarul la AIPA, după care a fost anunțată că îi vor fi oferite 3,5 tone de motorină, pentru cele 450 de hectare de grâu și orz pe care le prelucrează.

„Această veste desigur că ne-a bucurat. Asta este pentru prima dată, din 2010 sunt conducator de gospodărie, este pentru prima dată când beneficiem de motorină. Este benefică, mai ales că acum suntem în perioada recoltării.”

„Aceasta este cisterna de 12 tone care a fost de curând golită și în care vor fi depozitate cele 3 tone de motorină care urmează să fie transportate pe parcursul zilei de astăzi sau cel târziu maine.”

„Cheltuielile de motorină sunt costisitoare, sunt mari – în jur de 600 de mii de lei.”

Potrivit unui grafic publicat de Agenția de Rezerve Materiale, cea care gestionează modul de distribuire a carburanților, astăzi 11 companii agricole urmau să primească motorină, în diferite cantități. Primele loturi de motorină din partea României au ajuns în țară acum o lună. Din motive tehnice, livrarea are loc în cinci tranșe. De asemenea, Republica Moldova nu dispune de depozite special amenajate pentru păstrarea întregii cantități donate. În consecință agenția a semnat un contract de depozitare și distribuire a carburanților cu o singură companie peco. Într-un articol publicat astăzi de Rise Moldova, se spune că, unul dintre beneficiarii firmei petroliere este și fiul lui Alexandru Pînzari, secretarul general adjunct al Partidului Democrat și fost polițist de carieră. Pentru aceste activități operaționale, statul va plăti companiei aproape 3 milioane de lei. Firma a obținut contractul în urma unor negocieri directe, scriu jurnaliști de la Rise. Inițial, drept punct de livrare a motorinei a fost stabilit orașul Chișinău, dar, în cele din urmă, a ajuns să fie depozitată în zona de nord a țării, la 250 de kilometri distanță de capitală. Și asta în condițiile în care aproape jumătate dintre beneficiari sunt producători agricoli din raioanele de sud. Într-un interviu acordat recent pentru TV8, ambasadorul român, Daniel Ioniță, a declarat că autoritățile de la București sunt cu ochii pe modul în care este distribuită motorina, oferită de România în calitate de ajutor umanitar pentru fermierii afectați de secetă.

„Urmărim atent acest proces….”

Beneficiarii care urmează să primească peste 2,5 tone de carburant, livrarea se va face la adresa indicată de fermier, în cazul unei cantități mai mici, motorina va fi ridicată de agricultori la una din cele 27 de puncte de distribuție mobilă din toată țara, a precizat anterior un reprezentant al Ministerului Agriculturii pentru Europa Liberă. În total, România s-a angajat să ofere 6 mii de tone de motorină în calitate de ajutor umanitar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram