image
Sursa foto: Noi.md

Fratele ex-procurorului Statnâi s-a plâns pe Jurnal TV la CCA după investigația privind casa de lux, tăinuită în declarații

Investigația JurnalTV despre averea fostului procuror Roman Statnâi, care locuiește într-o casă de lux care nu a figurat niciodată în declarațiile de avere ale acestuia, a ajuns în atenția Consiliului Audiovizualului.

Plângerea a fost depusă de Alexandru Statnâi, care s-a arătat nemulțumit de faptul că jurnaliștii l-au filmat pe fratele său fără acordul în prealabil al acestuia.

Într-o altă petiție Alexandru Statnâi amenționat că reporterii ar fi furnizat informații false și tendențioase, cu scopul de a denigra imaginea și onoarea fostului procuror.

CCA a a respins plângerea constatând că la realizarea reportajului „Căsuța de vacanță a lui Roman Statnîi”, reporterii JurnalTV au respectat toate rigorile deontologice.

Amintim că investigația relevă că potrivit documentelor cadastrale, locuința unde locuiește fostul procuror ar fi o căsuță de vacanță cu o suprafață de 54 de metri pătrați. În realitate aceasta este o construcție amplă, cu trei nivele, a cărei suprafață este de cel puțin două ori mai mare decât cea indicată.

Potrivit agenților imobiliari , imobilul ar putea avea peste 500 de metri pătrați și ar costa cel puțin jumătate de milion de euro. Acesta este amplasat într-un cartier de vile din suburbia capitalei, pe un teren care, potrivit datelor cadastrale, are ceva mai mult de 7 ari și este înregistrat pe numele lui Alexandru Statnâi, fratele mai mic al fostului procuror anticorupție, Roman Statnâi. Sursele Jurnal TV susțin însă că, de mai mulți ani, în casa respectivă locuiește Statnâi cu familia lui.

Asta deși, pe parcursul carierei sale - până în 2020, când a plecat din Procuratură, Statnâi declara că locuiește cu familia într-un apartament de vreo 69 metri pătrați din Chișinău. La finele anului trecut, imobilul a fost sechestrat de procurori, într-un dosar în care Statnâi este bănuit de „escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat”.

Potrivit imaginilor de pe Google Earth, imobilul a fost ridicat între anii 2011 și 2017, iar conform surselor Jurnal TV, în anul următor, procurorul Roman Statnâi și familia acestuia au trecut în casă nouă. Conform informațiilor obținute de Jurnal TV, în perioada martie 2018 - aprilie 2020, facturile pentru serviciile prestate au fost achitate cu cardul bancar ce îi aparține lui Roman Statnâi, iar din plățile comunale care au venit pe adresa apartamentului din Chișinău, indicat în declarațiile de avere ale procurorului, aflăm că, din 2018 încoace, acesta nu este locuit în permanență. Mai mult, locuința a fost scoasă la vânzare pe un site de specialitate de la noi contra sumei de 60 000 de euro.

Avocatul lui Roman Statnâi, Sergiu Moraru a declarat că imobilul nu apare în baza de date de la „Cadastru” deoarece proprietarul nu a finalizat încă procedura de dare în exploatarea a casei.

Despre Roman Statnâi presa a scris de-a lungul timpului că ar fi unul din procurorii care a beneficiat de donații generoase din partea părinților și a rudelor apropiate. Din 2014 până în 2020, potrivit calculelor noastre, ex-procurorul a declarat venituri din donații în valoare totală de 2 milioane 873 de mii de lei. În februarie 2020, acesta şi-a dat demisia de la Procuratura Anticorupţie, fiind „încurajat” public în acest sens de procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Vara trecută, Statnâi a stat 30 de zile în arest preventiv, fiind bănuit de escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat. De asemenea, el figurează într-un dosar alături de șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Celor doi li se încriminează excesul de putere, falsul în acte publice, reţinerea ilegală şi tragerea la răspundere penală a unei persoane nevinovate. În ambele cazuri, Statnâi pledează nevinovat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: