/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Agitația electorală, pe seama minorilor. În preajma corturilor instalate de unele partide, TV8 a surprins mai mulți tineri

missing
22 iunie 2021, ora 23:06

Odată cu startul campaniei electorale se înmulțesc și cazurile de utilizare a minorilor în scopuri politice. Cel puțin, asta susține avocatul copilului, Maia Bănărescu, care a semnalat deja patru cazuri în care minorii au fost folosiți de partide pentru agitație electorală, fapt interzis de legea cu privire la Protecția drepturilor copilului. Legea nu prevede, însă, și pedepse pentru astfel de abateri, așa că partidele continuă să exploateze imaginea minorilor, mai ales în preajma alegerilor. Și astăzi, echipa TV8 a surprins mai mulți tineri la corturile diferitor formațiuni politice care, aparent, nu au atins vârsta majoratului, dar deja îi sfătuiau pe alți alegători cu cine să voteze la anticipate.

În ultimele zile, adolescenți îmbrăcați în haine și cu genți pe care este inscripționată simbolica unui sau altui partid, pot fi ușor observați în toate sectoarele municipiului Chișinău. Întrucât nimeni nu a vrut și nici nu ne-a putut demonstra că a atins vârsta de 18 ani, am decis să le protejăm identitatea.

Așadar, în tricouri și cu chipiuri cu însemnele „Congresului Civic”, mai mulți tineri, aparent minori, chiar de la primele ore ale dimineții au împărțit la greu ziare pe bulevardul Mircea cel Bătrân. Una dintre tinere, ne-a spus că abia a absolvit clasa a 10-a. Chiar și așa, persoanele ne-au spus că nu cunosc prea multe despre partidul, pe care îl promovau.

Iar pe acest băiat l-am filmat în sectorul Buiucani, în preajma unui cort al blocului condus de Renato Usatîi. Am încercat să discutăm cu acesta, întrucât după trăsăturile fizice părea să aibă mai puțin de 18 ani, însă un simpatizant al partidului, care se afla lângă acesta, îi șoptea toate răspunsurile la întrebări.

Bărbatul din spatele adolescentului ne-a spus că băiatul doar vrea să facă niște bani cât e în vacanța de vară. Voluntarii socialiști au negat, însă, că ar fi plătiți pentru munca prestată. Cei mai mulți voluntari, aparent minori, echipa noastră de filmare i-a observat anume la corturile blocului comuniștilor și socialiștilor.

Majoritatea fugeau de camere fără a răspunde la întrebări. Câțiva tineri, care nu păreau să aibă 18 ani, i-am surprins și la un cort al Partidului Politic Șor. Și aceștia au negat că ar fi minori și au insistat să ne spună despre reușitele partidului.

Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, susține că utilizarea copiilor pentru agitația electorală contravine articolului 13 a Legii privind drepturile copilului, care prevede expres interdicţia implicării copiilor în activitatea politică şi asocierea lor în partide politice.

Mai mult, avocata ar fi semnalat cel puțin patru astfel de cazuri, de la începutul campaniei electorale. Maia Bănărescu mai susține că actorii politici implică minorii în campania electorală, întrucât acest lucru, deși este interzis de lege, nu este pedepsit. Codul Muncii, de exemplu, prevede doar că, în cazul unui serviciu remunerat, ar trebui să existe și un contract de muncă, iar Codul Electoral nu prevede pedepse pentru astfel de cazuri.

Așa că partidelor le rămâne să se conducă doar… de bunul simț. Contactați pentru comentarii, reprezentanții partidelor au negat implicarea minorilor în campanie. Purtătoarea de cuvânt a Partidului Șor, la fel, a respins acuzațiile, declarând că formațiunea monitorizează permanent situația în acest sens, iar serviciul de presă al socialiștilor nu ne-a răspuns la telefon.

Zilele trecute, și un copil îmbrăcat în vestă cu simbolica Partidului Acțiune și Solidaritate a fost observat în preajma corturilor formațiunii, distribuind materiale electorale. Atunci, reprezentanții partidului s-au arătat surprinși de caz și au declarat că părintele ar fi cel care a decis să-și ia copilul cu sine.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram