/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Niciun figurant nu se află după gratii. Un alt dosar răsunător, legat de heroină, a fost înregistrat în 2008

missing
21 iunie 2021, ora 22:25

Un alt dosar la fel de răsunător legat de heroină a fost înregistrat în țara noastră, în anul 2008. Atunci, pe o stradă din centrul Chișinăului, doi inspectori ai poliţiei rutiere au depistat un automobil încărcat cu saci de fasole, în care erau ascunse brichete de heroină într-o cantitate de 200 de kg. După ani de zile de judecăți și condamnări pe acest dosar, astăzi, niciun figurant pe dosar nu se află după gratii. De asemenea, a fost dispusă nimicirea celor 20 de saci de droguri. Oficial, nu se cunoaște unde au fost depozitate drogurile. Unul dintre avocații pe acest dosar a declarat pentru TV8, că heroina era păstrată la SIS. Nu am reușit să aflăm, însă, ce s-a întâmplat până la urmă cu drogurile reținute acum 12 ani.

Marian Babără a fost avocatul cetățeanului turc, cel care se afla la volanul automobilului încărcat cu droguri și care a fost condamnat la 13 de închisoare. După ce și-a ispășit o parte din pedeapsă, şoferul maşinii a fost eliberat condiţionat, înainte de termen, printr-o încheiere din 2014, emisă de un judecător de instrucție din Rezina. Văzându-se la libertate, șoferul a părăsit Moldova. Câteva luni mai târziu, judecătorii au anulat decizia de eliberare a şoferului, anunţându-l în căutare. Acesta, însă, nu a mai fost găsit.

Inițial, pe acest caz care a avut loc în mai 2008 a fost pornit un dosar penal, fiind reţinuţi doi cetăţeni turci, care ar fi reprezentat o grupare criminală, dar şi patru poliţişti, acuzaţi de procurori că ar fi protejat „afacerea”. Ulterior, după numeroase ședințe de judecată, au urmat și condamnările. Astfel, fostul polițist, Corneliu Savca, a primit 14 ani de închisoare.

Un alt fost polițișt, Dumitru Moiseev, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare. Șoferul camionului în care se transporta heroina, turcul Karalar Murat, s-a ales cu 13 ani închisoare, iar însoțitorul lui, Cerkez Akbulut, cu 8 ani închisoare. Acum, nicio persoană investigată în cadrul acestui dosar nu se mai află după gratii.

Am încercat să aflăm de la responsabilii SIS, unde se află la moment cantitatea de droguri, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

Valoarea capturii de heroină pe piaţa neagră era estimată atunci la aproape 10 milioane de euro, iar fostul ministru de Interne, Victor Catan, declara, în iunie 2010, că lotul de 200 kg de heroină va fi distrus prin ardere. Catan dădea şi asigurări că, imediat ce instanţa de judecată va pronunţa o hotărâre definitivă în acest dosar, drogurile vor fi incinerate public în prezenţa mass-media, lucru care nu s-a întâmplat până acum, fapt ce trezește multe semne de întrebare.

Procurorul Lilian Cociu, care a condus ancheta şi a reprezentant cazul în instanţele de judecată, a dat de înţeles că drogurile într-adevăr sunt depozitate la SIS. Contactat de TV8, astăzi, procurorul nu ne-a răspuns le telefon. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram