image
Sursa foto: jurnal.md

Ministerul de Externe va prezenta la CEC noua listă cu secțiile de votare pentru diasporă până astăzi, la ora 16:00

Ministerul de Externe urmează să prezinte, până la ora 16:00, Comisiei Electorale Centrale noua listă cu secțiile de votare care vor fi deschise în străinătate. Tot la această oră, membrii CEC se vor întruni în ședință

UPDATE 11:38 // Secretarul de Stat de Ministerul de Externe a fost întrebat dacă, în contextul deciziei Curții de Apel, instituția propune majorarea numărului secțiilor de votare sau e suficientă ajustarea anumitor puncte geografice.

„Această hotărâre fără partea motivantă e greu de interpretat, ar fi fost bine să fi fost mai clară. Acum suntem în situația de la zero și trebuie să înțelegem care e contribuția pe care o așteptați de la Ministerul de Externe”, a menționat Eugen Revenco.

„Nu consider că suntem de la etapa zero. A fost anulată doar partea care nu corespunde cu avizul vostru”, a spus membru CEC Maxim Lebedinschi.

UPDATE 11:19 // „Consider că pe lângă decizia Curții de Apel sunt anulate toate secțiile de vot peste hotare. Putem acum să avem pretenții față de Ministerul de Externe care, la fel, are întrebări față de noi. Acum suntem puși în fața unei dileme. Ce facem, contestăm? Consider că ar fi o pierdere de timp dacă vom insista pe această poziție. Noi avem mijloace financiare pentru aceste peste 190 de secții de votare, avem personal?”, a întrebat vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban.

„Pot să vă confirm și până la ora 16:00 vă trimit lista birourilor electorale pentru 146 desecții. Avem președinți de birouri. Noi avem capacități, dacă insistă CEC ca șefii birourilor să fie doar din serviciul diplomatic, 240 de persoane din cadrul aparatului central. Pentru a ști care este capacitatea pentru un număr mai mare de secții de vot, trebuie să știm dacă putem conta pe birourile anterior, dacă costă sau nu costă, dacă membrii birourilor sunt disponibili și acum. Dacă se schimbă geografia, se va schimba și costul pentru livrare și consumabile. Deja am pornit consultările cu ambasade, dar trebuie să avem indicii și de la CEC, dacă are sau nu are rost să facem aceste consultări suplimentare”, a răspuns secretarul de stat de la Ministerul de Externe.

UPDATE 11:10 // Secretarul de stat de la Ministerul de Externe, Eugen Revenco, afirmă că dacă se va merge pe aspectul formal, așa cum cer unii membri ai CEC, Republica Moldova riscă să nu organizeze alegeri peste hotare.

.„Să nu intrăm în ridicol. Cunoașteți foarte bine cum e cu aceste solicitări formulate cu privire la autorizări. Aspectele formale durează. Avem confirmările pentru a organiza alegerile. Avem circa 20 de autorizații pe hârtie, dar dacă rămânem pe această abordare formală, nu organizăm alegeri peste hotare”, a explicat Eugen Revenco.

„Ne place sau nu ne place, înregistrarea prealabilă e în Codul Electoral. Ne arată o tendință. Suntem în secolul XXI, nu în anii 90 și știm că populația poate circula liber într-o mulțime de țări. Avem situații când oamenii sunt documentați cu acte ale altor țări”, a adăugat Secretarul de stat de la Ministerul de Externe.

UPDATE 11:08 // Membrul CEC Maxim Lebedinschi a acuzat Ministerul de Externe că face declarații populiste atunci când spune că este gata să deschidă mai multe secții de vot peste hotare.

„Pentru mine nici până acum nu este clar, dacă statul gazdă nu ne permite să deschidem secții de votare. Ministerul face declarații populiste. Dacă solicitați mai multe secții de votare, e nevoie de formarea organelor electorale care se face cu 25 de zile înainte de alegeri Acest termen a trecut acum câteva zile”, a declarat membrul CEC Maxim Lebedinschi.

La această oră au loc consultări între CEC și MAEIE pe subiectul organizării secțiilor de vot în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Consultările au loc după ce, ieri, Curtea de Apel a obligat Comisia Electorală Centrală să-și modifice hotărârea și să aprobe deschiderea a cel puțin 190 de secții de votare în diaspora, așa cum a cerut anterior Ministerul de Externe.

Dosarul privind secțiile de vot din străinătate a fost examinat timp de șapte zile la Curtea de Apel Chișinău. Decizia CEC-ului a fost contestată de către nouă formațiuni politice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: