image
Sursa foto: Jurnal.md

Ex-director Metalferos: Andronachi, pus de Plahotniuc să controleze schemele încă din 2004

Vladimir Andronachi a fost infiltrat de către Vladimir Plahotniuc la compania Metalferos încă din anul 2004, când încă era un „student ascultător”, iar de atunci a implementat scheme în valoare de sute de milioane de dolari. Dezvăluirile îi aparțin lui Victor Ostap, fostul direct al Metalferos, și au fost făcute miercuri, în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Potrivit lui Ostap, Andronachi nu avea nicio funcție în cadrul companiei, el controlând companiile care se ocupau cu livrarea metalelor de la Metalferos.

„El venea la companie, discuta cu contabilul, vedea dacă sunt bani pentru activitate, apoi intra la mine și mă întreba de câți bani o să fie nevoie. La început credeam că era omul lui Oleg Voronin, abia apoi mi-am dat seama că era al lui Plahotniuc. Andronachi era așa, un copil ascultător”, a declarat Ostap.

Potrivit lui Ostap, înțelegerea inițială a fost ca la compania lui Plahotniuc, gestionată de Andronachi, să rămână 30 de dolari pentru o tonă de fier (15-20% din profitul Metalferos).

Ex-directorul Metalferos susține că după alegerile parlamentare din anul 2005 lucrurile s-au schimbat dramatic, iar Plahotniuc a început să-și oprească 70%, iar după 2009 chiar 85% din profiturile companiei.

„După 2009, știu că Plahotniuc cerea câte 100 de dolari de tonă să rămână la partid. Și dacă se transportau câte 180 de tone, 18 milioane ajungeau anual la PDM. Vreau să menționez că atunci când Plahotniuc a devenit „stăpânul” statului, profitul întreprinderii a crescut. Din 100%, doar 15% rămâneau la „Metalferos” și constituiau dividentele acționarilor”, a mai relevat fostul director și acționar al întreprinderii SA „Metalferos”.

Ostap a mai dezvăluit că astăzi cel care controlează totalmente schemele din jurul companiei este Vladimir Andronachi, iar noul director, Igor Cujbă, a fost ales în cadrul unui „concurs trucat”. El a acuzat că fostul ministru al Economiei, Vadim Brînzan, nu a fost străin de aceste înțelegeri.

„Andronachi și Igor Dodon ulterior au repornit schema veche. Dodon a avut nevoie de Andronachi, pentru că el este omul lui Plahotniuc în relația cu Transnistria. Fără Andronachi nu se putea ajunge la uzina metalurgică. Astăzi Andronachi este ambasadorul lui Plahotniuc în Transnistria”, a mai spus Ostap.

Mai mult, din anul 2010, la Metalferos este angajat și socrul lui Vladimir Andronachi, Fiodor Vasilicov, care, potrivit ex-directorului companiei, are rolul de „supraveghetor”.

Vladimir Andronachi a fost telefonat de mai multe ori în timpul emisiunii pentru a oferi o replică, dar nu a fost de găsit.

Noutăţile partenerilor

comentarii: