image
Sursa foto: Jurnal.md

În calitate de premier a indexat pensia cu 1%, acum promite „pensia a 13-a”

În timp ce în septembrie 2020, Guvernul Chicu a decis indexarea pensiei cu 1,07%, adică un adaos de circa 12 lei la pensii, actualmente în calitate de lider de partid și concurent electoral, fostul premier promite pensia a 13-a.

„Foarte des vin politicienii și zic - la inițiativa mea, de Paște, vă dau 500 de lei sau de Crăciun vă dau 700 de lei. E clar că nu se dau acești bani din buzunarul celui care promite, dar se plătesc din impozite. Pentru pensionarii care primesc mai puțin de minimul de existență, dar aceștia sunt 640 de mii de oameni, noi includem în programul nostru așa-numita „pensia a 13-a”. Astfel, pensionarii vor beneficia stabil, conform legii, de acest suport bănesc și nu prin cadouri electorale”, a explicat Ion Chicu inițiativa PDCM.

Amintim că anul trecut, înainte de prezidențiale, fostul premier făcea un altfel de calcul al adaosurilor la pensiile celor care aveau până la 3000 de lei și nu părea deranjat de „cadourile electorale” pe care le însuma și le convertea în procente, ca să pară procentul indexării pensiilor mai mare.

Iată ce declara fostul premier în septembrie 2020.

La 1 aprilie, pensiile au fost indexate cu peste 4, 8%, acum va fi cu 1,7%, asta va fi aproape 6% în total. Plus la toate, pensionarii vor primi acești 1600 de lei: cei 700 de lei primiți în ianuarie (ajutorul de Crăciun, n.red), plus 900 de lei pe care îi vor primi acum (ajutorul de Paști, oferit înainte de alegeri n.red). Dacă considerăm că pensia medie a acelor beneficiari este mai mică de 1500 de lei, acești 700+900, de fapt constituie o pensie și ceva lunară mai mult decât primeau până acum. Deci, încă o dată, indexarea efectivă pentru anul 2020, plus aceste 200 de lei, înseamnă o indexare de aproape 10%”, calcula Ion Chicu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: