image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Firmă a lui Platon, implicată în Laundromat și jaful bancar; Inga Grigoriu: Din păcate, nu pot publica un document secret

O companie înregistrată în offshore, și anume RONIDA Invest LLP, afiliată lui Veaceslav Platon, a fost implicată în frauda bancară, dar și în renumita schemă „Laundromatul”, afirmă deputata Platformei DA Inga Grigoriu, șefă a comisiei de anchetă privind spălările de bani prin sistemul judecătoresc din RM.

Legislatoarea care a publicat astăzi mai multe documente afirmă că deține un act din 2010 care dovedește implicarea firmei lui Platon în aceste scheme.

„Din păcate, nu pot publica un document secret din anul 2010, în care o instituție națională atenționează Procuratura R. Moldova despre spălările de bani prin segmentul transnistrean și o bancă comercială autohtonă, în care RONIDA Invest LLP este prezentă ca una dintre destinațiile banilor originari din Federația Rusă. Însă, voi cere desecretizarea acestuia. Dar, mai jos, în răspunsurile publice obținute de la organele competente și de la Banca de Economii, veți vedea cum este conturată etapa incipientă a fraudei bancare, demarată în 2010 prin credite neperformante, în urma căreia a avut de suferit o importantă întreprindere regională - S.A. MOLDCARTON. Așa confirmă și CNA. RONIDA Invest LLP, de asemenea, este beneficiar și în aceste tranzacții. Tot RONIDA Invest LLP a fost beneficiară în cazul banilor spălați prin operațiunea Laundromat”, a menționat Inga Grigoriu.

Potrivit deputatei, în 2016, Veaceslav Platon a scris într-un autodenunț că această companie îi aparține.

„Toate instituțiile statului cunoșteau ce se întâmplă, dar, schemele continuau fără impedimente. Este mai mult decât clar că în acei ani o grupare criminală a pus stăpânire pe tot ce se putea în acest stat, încercând să îl devoreze ca lăcustele. Pe unii dintre ei Procuratura îi caută cu anii, pe alții îi eliberează, ca fiind curați ca lacrima”, a spus Inga Grigoriu.

Precizăm că, acum două zile, Platon a fost achitat în dosarul fraudei bancare printr-o sentință emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, ca urmare a renunțării integrale la învinuiri a procurorilor.

docdoc
docdoc
docdoc

Noutăţile partenerilor

comentarii: