/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Ambasadorii UE și a României și-au testat capacitățile sportive și au jucat oina

missing
12 iunie 2021, ora 21:23

Un joc tradițional românesc, vechi de peste 600 de ani, s-a jucat astăzi la Chișinău pe stadionul Zimbru, acolo unde delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a organizat un meci de oină cu ocazia Zilei Europei. Câțiva zeci de oameni au venit să vadă nu doar ce este oina și cum se joacă, dar și să aprecieze pregătirea fizică a ambasadorilor Uniunii Europene și a României, care și-au testat capacitățile pe teren. La final, jucătorii și spectatorii au încins o horă mare.

Ghidați de un arbitru și echipați ca la carte, ambasadorii Uniunii Europene și a României în Republica Moldova, prezenți și ei la eveniment, și-au testat capacitățile sportive pe teren. Ambii au recunoscut că pentru prima dată au încercat să joace oina.

Este dificil pentru că prima dată am încercat să lovesc mingea și după mai multe încercări mi-a ieșit. Am văzut că tinerii din ambele echipe sunt bine antrenați și este un joc dinamic.

România și RM demonstrează că avem nu numai un set de valori și tradiții comune, nu numai un poet național, Eminescu, care este al nostru, al tuturor, dar avem și un sport național. Demonstrăm că motto-ul UE, „Unitate prin diversitate” poate capăta substanță.

Oina este un joc sportiv practicat în aer liber, pentru care e nevoie de doar o minge și un baston de bătaie. Jucătorii sunt împărțiți în două echipe a câte 11 persoane. Jocul începe când cineva aruncă mingea în aer în timp ce un alt jucător din aceeași echipă trebuie să o lovească cu un baston din lemn și să o trimită cât poate el de departe. Scopul este ca mingea să aterizeze pe triunghiurile desenate, astfel fiind acordate puncte. Câștigă echipa care acumulează cel mai mare punctaj. Totuși, cel mai important este…

Să prinzi bine mingea, să o bați bine și să alergi puternic, astea stau la baza jocului.

De fapt, oina este un joc inclus în curricula școlară, așa că se practică în mai multe instituții din Moldova. Și jucătorii de astăzi au fost de fapt elevi.

Am aflat despre joc de la profesorul de educație fizică, ne-a inspirat și deja de trei ani jucăm, învingem.

Plus la asta ne străduim să facem multe campionate la care să fie implicate mai multe echipe, care se promovează, revenind acasă cu medalii.

Impresionați de oină au fost în mod special spectatorii, care ne-au spus că în premieră au aflat despre un astfel de sport. Mai ales că înainte de începerea meciului a avut loc un master class despre regulile jocului.

Complicat, credeam că va fi mai ușor. Am jucat cândva baseball, dar reguli sunt multe, trebuie să te deprinzi, dar e foarte curios. Aș fi vrut să particip și eu.

Foarte interesant, dinamic, îți aduce aminte de baseball, dar îmi place elementul tradițional în joc.

Cel mai frumos mi s-a părut faptul că sunt copii aici, cu siguranță mulți au descoperit că este un joc din moși-strămoși, care poate fi practicat și de ei.

Nu cred că am intrat în totalitate în esență. Probabil când o să am posibilitatea să-l joc, o să-l înțeleg mai bine, ce și cum se întâmplă.

La final, jucătorii, dar și spectatorii, au încins o horă.

Pentru prima dată, jocul oina a fost atestat documentar în 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă, fiind menționat în mai multe perioade ale istoriei și în toate zonele locuite de români. Iar în prima jumătate a secolului al XX-lea, “oina” era destul de populară, dar apoi a început să dispară, supravieţuind doar în anumite localităţi. După 2010, entuziaştii au început să reînvie acest joc vechi. În 2019, s-a desfăşurat primul campionat la oină din Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram