image
Sursa foto: Jurnal.md

Moțpan, despre cele trei secții de vot din Transnistria: „Krasnoselski a primit indicații să nu împiedice deschiderea lor”

Decizia CEC de a deschide trei secții de votare la Corjova și Bender, localități unde nu vor avea acces autoritățile constituționale, sunt o insultă continuă la adresa cetățenilor care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova și în diaspora, a declarat deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan

„CEC și reprezentanții săi își asigură de pe acum posibilitatea de a frauda. Unul dintre canalele deschise pentru falsificare sunt secțiile de votare ce urmează să fie deschise în zona necontrolată de organele constituționale. Am fost informat că Krasnoselski a primit indicații de la Moscova să nu împiedice deschiderea în regiune a acestor secții. Probabil, se pune la cale o fraudă cu utilizarea tehnologiilor informaționale, sau poate alte operațiuni, inclusiv provocări” a menționat Chiril Moțpan.

Deputatul a mai adăugat că situația din zona de securitate riscă și ea să explodeze.

„La ultimele alegeri, am reușit să stopăm unele altercații și provocări. Ar fi bine ca oameni responsabili, persoane cu vizibilitate publică, ce beneficiază de respectul comunității, să fie prezenți în ziua alegerilor în locurile unde au existat anterior probleme și să se pregătească să le dezamorseze calm și pașnic”.

Deputatul a mai adăugat că există o veche prietenie între Vladimir Voronin și Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse. Voronin, în timpul mandatului său prezidențial, l-a și decorat în secret. Potrivit unor surse, acum Patrușev, cică, l-ar fi telefonat personal, să-l asigure de susținerea financiară și logistică a Moscovei.

„Între timp, CEC a acceptat să deschidă suplimentar în diaspora doar 7 secții de votare. Asta chiar dacă numărul înregistrărilor prealabile a fost un record absolut. Asta chiar dacă la ultimele alegeri sute de mii de cetățeni nu și-au putut exprima votul, pentru că buletinele se terminaseră încă în miezul zilei. Este clar împotriva cui va vota diaspora – iar actuala CEC nu vrea să admită așa ceva. Ne așteaptă o perioadă extrem de dificilă și este nevoie ca fiecare să se implice, pentru a nu admite ca forțele antinaționale să ia din nou statul în captivitate în urma acestor alegeri” a mai menționat Chiril Moțpan.

Amintim că și Serviciul de Informații și Securitate a lansat un avertisment în legătură cu ultima decizie a Comisiei Electorale Centrale, adoptată la 5 iunie, curent, care prevede deschiderea a trei secții de votare în localități din stânga Nistrului, unde nu au acces autoritățile constituționale ale RM.

SIS a precizat că CEC nu a consultat Serviciul în luarea hotărârii menționate, în materie de riscuri și amenințări din partea regimului de la Tiraspol, care în permanență s-a opus și a interzis desfășurarea pe teritoriul controlat a oricărui tip de exercițiu electoral național.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: