image
Sursa foto: jurnal.md

Cum sunt puse pe brânci întreprinderile de stat și care e rolul lui Dodon în schemă

Întreprinderile de stat în Republica Moldova sunt controlate, la momentul actual, de oamenii lui Dodon, prin Agenția Proprietății Publice. O spune Maia Sandu, care explică modul în care funcționează schemele de corupție prin care este furat banul public și sunt puse pe brânci aceste întreprinderi.

„Ce se întâmplă la noi? Pe hârtie, sistemul e frumos, avem Agenția Proprietății Publice care conduce toate aceste instituții, adică desemnează consiliul administrativ și ei deja aleg directorii. Acolo acum, din păcate, conduce omul lui Dodon. Au fost și declarații ale diferitor oameni care spuneau că fratele lui Dodon dă indicații tuturor acolo. Alexandru Dodon. Și îi numesc în consiliile de administrare nu pe cei mai indicați oameni. Consiliul iar numește un om din aceleași grupări și iată așa acaparează instituția”, a declarat Maia Sandu aseară, la „Dialoguri” cu Vladislav Kulminski, la Jurnal TV.

Președintele Republicii Moldova s-a referit în mod special la cea mai recentă schemă, cea de la Calea Ferată.

„Cum se întâmplă? Instituția semnează contracte și cumpără la prețuri mult mai mari decât cele reale. Uneori cumpără tot de la companiile lor. Directorul deschide firmă ca să-și poată vinde la prețuri ridicate. Iată acum CFM spune că au datorii mari. Aceste datorii au fost create prin asemenea metode. La PG sunt vreo 30-40 de dosare pe acest subiect, dar nimic nu se întâmplă. Dacă în 30 de ani practic nimeni n-a fost închis și nu i s-a confiscat nimănui averea obținută pe căi ilegale, mulți vor dori să continue aceste lucruri. Trebuie să fie cazuri concrete de pedeapsă din partea justiției”, a mai spus Maia Sandu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: