Linkuri accesibilitate

„Nimeni nu mai are nicio îndoială că acest regim este unul terorist”. Svetlana Țihanovskaia, la Praga


Svetlana Țihanovskaia la mitingul de solidaritate de la Praga
Svetlana Țihanovskaia la mitingul de solidaritate de la Praga

„Nimeni nu mai are nicio îndoială că acest regim este unul terorist”. Svetlana Țihanovskaia, la Praga

Își încheie o vizită de trei zile la Praga lidera exilată a opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, care ne-a vizitat la sediul Europei Libere, acordând și un interviu televiziunii Current Time.

„Nimeni nu mai are nicio îndoială că acest regim este unul terorist”. Svetlana Țihanovskaia, la Praga
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct

Sancțiunile internaționale împotriva regimului Lukașenka este una din temele importate abordate de lidera opoziției belaruse în cadrul vizitei la Praga. În interviu, Svetlana Tihanovskaia spune că un nou pachet de sancțiuni occidentale împotriva Minskului este acum în pregătire și urmează să fie anunțat până pe 17 iunie:

Regimul trebuie blocat la nivel economic...

„Cu toții înțelegem că regimul trebuie blocat la nivel economic, astfel încât să nu existe nicio posibilitate să fie plătite miliția și armata. Acești oameni nu neapărat susțin sincer regimul, dar ei sunt obligați să execute ordinele. Și dacă vor fi impuse sancțiuni, atunci nu va exista o altă cale de ieșire decât inițierea unui dialog dintre reprezentanții regimului și societatea civilă. Este ceea ce încercăm să obținem, pentru a ajunge la alegeri noi, care să fie și corecte.”

Unul din aspectele rezistenței societății din belarus împotriva regimului Lukașenko își are sursele chiar în structurile de forță. Potrivit Svetlanei Tihanovskaia mulți angajați din sistem colaborează sub protecția anonimatului cu inițiativa opoziției BYPOL, care colectează și publică probe împotriva regimului de la Minsk:

„Avem o mulțime de informații din interiorul sistemului. Avem inițiativa BYPOL, care cooperează în permanență cu reprezentanți ai structurilor de forță. Acolo ajung înregistrări video despre tortură, unele informații interne, documente. Desigur, oamenii fac toate aceste lucruri absolut în secret, toți se tem că ar putea fi identificați, dar, oricum, oamenii continuă să comunice cu BYPOL, să ofere informații. La fel se întâmplă și cu nomenclatura. Acesta este unul dintre cei mai importanți factori ai unui viitor final pozitiv.”

În cadrul vizitei sale la Praga, Svetlana Tihanovskaia a participat și la un miting a diasporei belaruse ținut în capitala cehă și a avut un discurs în Senat, unde a îndemnat autoritățile cehe să susțină pachetul de sancțiuni economice împotriva regimului lui Lukașenka:

„Se pare că nimeni nu mai are nicio îndoială că acest regim este unul terorist și trebuie să fie oprit imediat. Nu am mai rămas iluzii că acest regim poate fi reeducat. Acesta ține ostatici și terorizează 9 milioane de belaruși. Pirateria de stat în cazul deturnării avionului nu poate fi abordată separat de fărădelegile cu care se confruntă belarușii începând cu vara trecută.

Îndemn Republica Cehă să abordeze o poziție fermă împotriva regimului ilegal și să se alăture pachetului patru de sancțiuni economice împotriva complicilor regimului și companiilor care îl susțin și să oprească colaborarea cu companiile de stat care îi persecută pe muncitori.”

Răspunzând, în interviul de la sediul Europei Libere, întrebărilor puse de public pe rețelele de socializare, Svetlana Tihanovskaia a spus că Crimeea aparține Ucrainei. Întrebată dacă nu a obosit de această confruntare, Tihanovskaia a spus că lucrul cel mai dificil este să vadă în fiecare zi cu câtă cruzime și nedreptate îi tratează regimul Lukașenka pe oamenii care au o altă opinie, și să primească știri despre sinucideri și tortură.

Nu am obosit să lupt...

„Dar nu am obosit să lupt. Pentru că cruzimea lor, umilințele, tortura pe care le folosesc împotriva oamenilor mă obligă să merg mai departe”.

Svetlana Tihanovskaia a spus că va reveni în Belarus „atunci când acesta va fi ultimul lucru pe care îl va putea face pentru această revoluție, în sensul pozitiv sau negativ.”

XS
SM
MD
LG