/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Pepenii verzi, deja în vânzare. Deși recunosc că au nitrați, comercianții ne asigură că norma nu e depășită

missing
09 iunie 2021, ora 21:51

În timp ce specialiștii spun că, în acest an, din cauza ploilor, a lipsei de soare și a vremii răcoroase, fructele se coc mai târziu, iar producătorii autohtoni abia de au reușit să pună în vânzare primele căpșune, în piețe și pe marginea drumului deja au apărut pepenii verzi. Dar nu este vorba de cei moldovnești, ci importați din Grecia. Vânzătorii dau asigurari că aceștia, deși au nitrați, norma nu este depășită, prin urmare, potrivit lor, sunt tocmai buni de consumat. De cealaltă parte, medicii toxicologi îndeamnă oamenii să evite consumul pepenilor verzi, deoarece este foarte periculos pentru sănătate. La rândul lor, reprezentanții ANSA recomandă ca fructele să fie cumpărate doar din locurile autorizate.

La piața angro din Capitală, am întâlnit mai mulți vânzători de pepeni verzi. Aceștia spun că sunt importați din Grecia. Comercianții angro dau asigurări că fructul este bun și nu depășește norma de nitrați.

„De unde sunt pepenii verzi? – Din Grecia sunt. – Nu sunt cu nitrați? – Nu, e norma 30. Ai voie să aibă 60 norma, dar ei au 30. – De când ați început să comercializați? – Asta este prima mașină. Care a fost prețul inițial? – Zece – nouă. – Cumpără oamenii? – Cumpără”.

„Din Grecia. – Dar cât sunt ei de sănătoși? – Foarte sănătoși. – Uitați-vă, din 60 permis, au doar 30 rezultatul. Se poate de mâncat fără nicio problemă”.

Și la ieșire din Chișinău am întâlnit comercianți, care vând pepeni verzi, pe marginea drumului. Întrebat dacă dispune de autorizație sau acte de provenență a mărfii, vânzătorul nu a avut ce ne prezenta.

„Vreau să vă întreb, dacă aveți autorizație? – Asta cu stăpânul vă clarificați. – În caz dacă se apropie poliția sau reprezentanții de la ANSA? – Pe stăpân nu l-am văzut niciodată, dar este șeful. – Va lăsat vreun act ceva? – Eu odată am văzut actele și eu am cerut documente, dar el a zis documente nu îmi poate da, dar să-l contactez”.

Oamenii spun că preferă să consume pepenii verzi, atunci când este sezonul, iar pe cei de import îi evită din cauza că ar putea fi periculoși pentru sănătate.

„Ați cumpărat anul acesta pepeni verzi? – Nu. Eu iubesc fructele și pomușoarele de sezon. Dar acum pepenii verzi nici nu mă interesează, eu nici nu îi vreau acum”.

„Eu am o regulă a mea, mânânc doar fructele de sezon dintotdeauna și legumele la fel. Eu cred că pepenii se mânncă în augist, iar acum ne înfruptăm cu căpșuni”.

„Încă nu cumpăr. Este devreme. În alți ani, am cumpărat și dădea alergie”.

Iar acest barbat ne-a spus că deja a gustat pepenii verzi importați și este mulțumit de calitatea lor.

„Se vând deja pepeni verzi, dumneavoastră îi cumpărați? – O singură dată am cumpărat. Sunt foarte gustoși”.

Am mers și la Piața Centrală, însă acolo nu am găsit pepeni verzi. Și unii vânzători spun că evită să vândă acest fruct, deoarece nu este sezonul, iar cei importați sunt periculoși.

„Nu, nu. Până nu iese ai noștri nici nu vând, dar nici nu mânânc. Pentru că nu se știe ce fel de producție este”.

„Au multe chimicate și nu sunt buni de mâncat. Și așa mâncam pe a noastre cu chimicate, ce să mâncăm și cele străine”.

„Nu vrem, pentru că îi așteptăm pe ai noștri. Și ai noștri pot fi periculoși, pentru că nu știm cum recoltă lume. Se pune multă chimie și este periculos”.

Am solicitat și opinia reprezentanților de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor…

„Agenția recomandă ca, atât pepenii verzi, cât și alte produse vegetale, să fie cumpărate din locuri autorizate, înregistrate de către ANSA, dar nu din comerțul stradal. Pepenii verzi care sunt admiși spre comercializare, ei sunt în normă și pot fi consumați de către consumatori”.

Însă medicii toxicologi susțin că este stric interzis consumul fructelor în afara sezonului. Medicii spun că intoxicația cu astfel de fructe poate fi foarte periculoasă și cu urmări grave pentru sănătate.

„ Cu părere de rău, deseori, se întâlnesc intoxicații acute de la pepenele verde, care este importat de după hotarele republicii. Primele simtome ale intoxicației cu pepene verde este greața, voma, după care apare o diaree. Asta este doar o formă ușoară, dar sunt și forme mai grave. Atunci când este afectat tractul gastrointestinal, e cu mult mai sever. Apar complicații și din partea creerului”.

Medicii toxicologi recomandă oamenilor să consume aceste fructe doar la sezon. Primii pepeni verzi moldovenești apar la finele lunii iulie, începutul lui august.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram