Linkuri accesibilitate

Sute de persoane arestate în „cea mai sofisticată operațiune în flagrant”


Mai multe agenții de aplicare a legii spun că au arestat sute de oameni din întreaga lume în ceea ce a fost descris drept „cea mai sofisticată operațiune în flagrant” împotriva criminalității organizate.

Operațiunea care a durat de trei ani s-a concentrat pe o aplicație de mesagerie criptată numită ANOM, administrată de FBI-ul american, distribuită în secret printre criminali, permițând astfel polițiștilor să-și monitorizeze conversațiile fără știrea lor.

„Aceste informații au condus în ultima săptămână la sute de operațiuni de aplicare a legii la scară globală, din Noua Zeelandă până în Australia, până în Europa și SUA”, rezultând în „peste 800 de arestări, peste 700 de locații percheziționate, confiscarea a peste 8 tone de cocaină ", a declarat Jean-Philippe Lecouffe, director adjunct de operațiuni la Europol, într-o conferință de presă din 8 iunie, la sediul agenției europene de poliție din Haga.

Operațiunea „este una dintre cele mai mari și mai sofisticate operațiuni de aplicare a legii până în prezent în lupta împotriva activităților infracționale criptate”, potrivit unei declarații a Europol.

Directorul adjunct al FBI, Calvin Shivers, a declarat că agenția sa a furnizat „peste 300 de dispozitive criptate în peste 100 de țări” organizațiilor criminale în ultimul an și jumătate.

El a spus că operațiunea a avut ca efect și neutralizarea a peste 100 de amenințări cu moartea.

Australia și Noua Zeelandă au fost primele țări care au furnizat detalii despre operațiune, spunând că a dus la arestarea în 18 țări a sute de suspecți afiliați la grupări teroriste, organizații mafiote și alte grupuri infracționale organizate.

[...]

Numai în Australia, 224 de persoane au fost acuzate ca parte a operațiunii, care „a dat o lovitură grea crimei organizate - nu doar în această țară, ci (…) din întreaga lume", a declarat prim-ministrul Scott Morrison la un briefing de presă.

[...]

Presa australiană a raportat că un comerciant de droguri australian fugit în Turcia a fost cel care a răspândit, fără să vrea, aplicația-capcană prin lumea interlopă criminală.

[...]

Poliția australiană a declarat că peste 11.000 de infractori au folosit dispozitive ANOM în întreaga lume.

„Dispozitivele au circulat în mod organic și au crescut în popularitate în rândul infractorilor, care erau încrezători în legitimitatea aplicației, deoarece era lăudată de figuri de prestigiu din lumea interlopă", au spus într-un comunicat polițiștii australieni.

Anul trecut, poliția europeană a făcut sute de arestări după ce a „spart” o rețea de comunicații criptată, EncroChat, folosită de bandele criminale de pe întregul continent.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG