image
Sursa foto: jurnal.md

Comisia Electorală Centrală a AMÂNAT pentru mâine subiectul majorării numărului secțiilor de votare pentru diasporă

UPDATE 15:21 // Membrii Comisiei Electorale Centrale au decis amânarea examinării subiectului privind majorarea numărului secțiilor de votare peste hotare pentru marți, 8 iunie, la ora 15:00.

UPDATE 15:11 // „După cum a confirmat și Guvernul, nu există impedimente de ordin financiar pentru deschiderea secțiilor de vot peste hotare”, a menționat membrul CEC Sergiu Gurduza.

UPDATE 15:07 // Vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, propune amânarea examinării acestui subiect. „Ținând cont de întrebările adresate, propun să amânăm examinarea subiectului. Să convingem și ceilalți membri ai CEC. Teamă îmi este că nu vom avea azi suficiente voturi”, a spus Șarban.

UPDATE 14:59 // Secretarul General al Ministerului de Externe, Eugeniu Revenco, i-a informat pe membrii CEC că ministerul nu vede obstacole pentru organizarea unor secții de votare peste hotare, inclusiv în afara secțiilor consulare. Oficialul a făcut precizările la solicitarea membrului CEC Maxim Lebedinschi.

„Ați venit cu mai multe învinuiri în adresa CEC. Cum explicați că prin scrisorile anterioare ați spus că Germania nu permite deschiderea secțiilor de votare în afara misiunilor diplomatice sau consulare?”, l-a întrebat Lebedinschi pe Revenco.

„Așa a fost practica până acum, dar toamna am reușim să negociem deschiderea unor secții în afara consulatelor generale, în special la Frankfurt și Munchen. În prezent negociem și pentru alte orașe, dar avem nevoie să știm doar dacă CEC aprobă majorarea secțiilor de vot. Dispunem de certitudinea că putem să organizăm alegeri și în afara consulatelor”, a fost răspunsul Secretarului General al Ministerului de Externe.

UPDATE 14:44 // Membrul CEC Dumitru Pavel propune majorarea cu 24 de secții a numărului secțiilor de votare peste hotare, în SUA și Europa.

„Acele 139 de secții stabilite în decizia CEC de vineri nu respectă criteriile stabilie de Codul Electoral. Nu s-a ținut cont de numărul participanților la scrutinul precedent și de număr persoanelor care s-au înregistrat pentru acest scrutin”, a spus Dumitru Pavel.

Membrul CEC Maxim Lebedinschi insistă că prin aceste modificări nu este asigurat „principiul proporționalității și ponderii când se propune reducerea secțiilor de votare într-o țară, de exemplu pentru Rusia”.

________

Membrii Comisiei Electorală Centrale se convoacă în ședință începând cu ora 14:00.

Pe agenda ședinței este inclus un proiect propus de membrul CEC Dumitru Pavel pentru modificarea anexei la hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4966 din 5 iunie 2021 „Cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021”.

Între timp, în fața sediului CEC protestează sute de oameni care cer membrilor comisiei să-și modifice decizia și să mărească numărul secțiilor de votare peste hotare.

Amintim că CEC a decis sâmbătă, 5 iunie, deschiderea a 139 de secții de votare pentru alegătorii din diasporă, refuzând suplimentarea numărului de secții față de alegerile precedent.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a somat Comisia să-și revizuiască decizia, iar premierul interimar Aureliu Ciocoi a anunțat membrii CEC că Guvernul dispune de capacități pentru deschiderea mai multor secții de votare și i-a încurajat să-și revadă hotărârea.

Ședința CEC poate fi urmărită în direct.

Noutăţile partenerilor

comentarii: