image
Sursa foto: Președinte.md

Președintele a creat Comitetul Consultativ Independent Anticorupție; Cine sunt membrii acestuia

Președintele Maia Sandu a prezentat azi membrii Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, format prin decret prezidențial, care va avea drept scop cercetarea cazurilor de corupție și va comunica public despre acestea, va analiza impedimentele în calea luptei eficiente împotriva corupției și va face recomandări pentru îmbunătățirea cadrului legislativ și instituțional

Din Comitet fac parte James Wasserstrom (SUA), Laura Ştefan (România), Alina Radu, Tamara Razin, Nadejda Hriptievschi, Drago Kos (Slovenia).

James Wasserstrom este diplomat american, care a deconspirat scheme de corupție în instituții internaționale și a activat ca ofițer anticorupție la ambasada SUA în Afganistan. Drago Kos este jurist din Slovenia, șeful Grupului de lucru anticorupție al OCDE, consultant anticorupție al agențiilor specializate din Kosovo și Ucraina. Laura Ștefan este expertă anti-corupție din România, fost director specializat pe politici anticorupție în cadrul Ministerului Justiției al României.

Alina Radu este un nume notoriu în presa de investigație din Republica Moldova. Tamara Razin este specialistă în finanțe internaționale, cu o experiență de lucru de 15 ani la Fondul Monetar Internațional. Nadejda Hriptievschi este fondatoare și directoare a Programului Justiție și Drepturile Omului la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) - o juristă cunoscută, care promovează independența și responsabilizarea judecătorilor.

„Din păcate, instituțiile statului care trebuie să combată corpția se mișcă foarte încet, mult mai încet decât grupările corupte care fură această țară. Partea bună e că RM nu este singură în fața acestei provocări majore de combatere a corupției. Hoții din Republica Moldova au reusit să se facă cunoscuți la nivel internațional, pentru că fraudele pe care le-au comis și le mai comit au ajuns să fie cunoscute de întreaga lume. Asta înseamnă că partenerii noștri de dezvoltare înțeleg cât de gravă e problema corupției în RM și sunt gata să ne ajute, inclusiv activitatea acestui grup, care va fi susținută financiar de către UE și SUA și alți potențiali donatori cu care se discută acum”, a precizat Maia Sandu.

Președintele a mai adăugat că Comitetul Consultativ Independent Anticorupție este constituit printr-un decret al președintelui dar aici se încheie orice interacțiune dintre Președinție și CCIA, care va fi o structură independentă care va efectua acțiuni de consultanță împotriva corupției și în domeniul justiției .

„Comitetul va decide care sunt subiectele pe care le cercetează, va pregăti rapoarte și le va prezenta. Este liber să cerceteze orce subiect cu suspiciune de corpuție”, a mai spus Maia Sandu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: