image
Sursa foto: EPA

Danemarca ridică o insulă artificială lângă Copenhaga, unde vor locui 35.000 de oameni

Parlamentul danez a aprobat construirea unei insule artificiale, care va găzdui 35.000 de oameni și va proteja portul din Copenhaga de creșterea nivelului mării. Construcția va demara la sfârșitul acestui an, însă proiectul grandios va fi gata în 2070, relatează BBC.

Denumită Lynetteholm, insula gigantică va fi legată de Copenhaga prin mai multe drumuri și va avea inclusiv o linie de metrou. Totodată, insula artificială va fi înconjurată de un sistem de baraje, care va avea ca scop principal să protejeze portul de creșterea nivelului mării și de valurile mari.

Dacă construcția insulei se va realiza conform planificării, majoritatea fundațiilor pentru insulă de lângă capitala Danemarcei ar trebui să fie ridicate în 2035, cu scopul de a finaliza complet proiectul până în 2070. Acest proiect grandios se confruntă însă cu opoziția ecologiștilor, care se arată îngrijorați cu privire la impactul construcției Preocupările includ, printre altele, transportul materialelor pe șosea care implică un număr mare de vehicule. O evaluare de mediu a sugerat că până la 350 de camioane vor circula zilnic prin Copenhaga pentru a livra materialele necesare construcției insulei, scrie libertatea.ro.

Construirea insulei artificiale, de dimensiunea a aproximativ 400 de terenuri de fotbal, ar necesita livrarea a 80 de milioane de tone de pământ în zonă, relatează presa locală.

De asemenea, există îngrijorări în rândul ecologiștilor cu privire la mișcarea sedimentelor pe mare și la posibilul impact asupra ecosistemelor și a calității apei.

Eva Larsen, o protestatară din Copenhaga a spus că este „foarte îngrijorată” de perspectiva ca un număr mare de camioane încărcate cu materiale de construcție să treacă zilnic prin oraș. Un alt protestatar, Nicholas Woollhead, a declarat că o decizie cu privire la Lynetteholm nu ar fi trebuit luată înainte de alegerile locale din noiembrie.

„Acest proiect, care este cel mai mare din istoria orașului Copenhaga și unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din istoria daneză, este pur și simplu aruncat pe capul nostru între perioadele electorale în care nu avem șansa de a fi auziți”, a spus el. Carina Christensen, șefa asociației pentru transportul rutier danez de mărfuri (IDT), a declarat că transportul mai „ecologic” este o opțiune la livrarea materialelor pentru construcția Lynetteholm, dar că va necesita aprobarea din partea guvernului oficial. „Camioanele electrice, de exemplu, vor elimina emisiile de CO2 și vor reduce zgomotul, dar în schimb vor costa mai mult și vor duce la mai multe călătorii”, a spus Carina Christensen.

Noutăţile partenerilor

comentarii: