image
Sursa foto: jurnal.md

CSM, acuzat că închide ochii la investigațiile despre judecătorii corupți: „Toți lucrăm și ne facem că nu am văzut nimic”

Încrederea scăzută a societății în justiție este o consecință inclusiv a faptului că membrii Consiliului Superior al Magistraturii ignoră investigațiile jurnalistice despre corupția din sistem. O spun chiar unii judecători care consideră că imaginea întregului sistem are de suferit de pe urma inacțiunii CSM.

„Aceste investigații se discută intens și ele sunt deranjabile. Așteptam la ședința CSM să se discute, dar am auzit doar că sunt niște interese. Nu văd o poziție clară a CSM vizavi de investigațiile jurnalistice despre averile judecătorilor. Am așteptat să fie sesizat ANI-ul, dar a trecut ședința și nimeni nu a spus nimic. Toți lucrăm și ne-am făcut că nu am văzut nimic. Asta afectează imaginea justiției, de asta au oamenii o percepție că nimic nu se întâmplă”, a declarat Livia Mitrofan, magistrat la Judecătoria sectorului Centru, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

„Pentru CSM-ul actual periculoși sunt judecătorii care nu respectă termenul de punere pe rol, nu în 20 de zile, dar în 30 de zile. Dar judecătorii în privința cărora sunt aduse acuzații grave de acte de corupție aceștia nu reprezintă pericol. La fel cei care vorbesc, care sunt vocali sunt periculoși. N-am primit semnale directe, dar colegii mi-au spus că n-o să trec la 5 ani. Nu mă țin de fotoliu. Am 4 ani și jumătate și urmează să trec prin experiența multor colegi, a domnului Murguleț (n.r. - Mihai Murguleț), de exemplu, care a fost expulzat din sistem”, a menționat judecătoarea Victoria Sanduța, președinta Asociației „Vocea Justiției”.

În cadrul emisiunii a fost prezent și Ion Cotea, judecătorul care recent a fost demis de Consiliul Superior al Magistraturii, după ce anterior a vorbit despre problemele din justiție. S-a întâmplat în ziua în care judecătorul își înmormânta mama, răpusă de COVID. Magistratul a fost demis în baza unor sesizări ale procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

„M-am pomenit la procurorul general în birou unde mi s-a imputat că aș fi ignorat termenul de punere a dosarelor pe rol, redactarea sentințelor, etc. Asta e cauzat de organele noastre că nu țin cont de noile categorii de dosare. Unui judecător i se dă sarcina cât pentru doi, trei”, a menționat Cotea.

El a precizat că va contesta revocarea sa din funcție după publicarea deciziei motivante a colegiului disciplinar.

Noutăţile partenerilor

comentarii: