image
Sursa foto: mediafax.ro

Canada a autorizat utilizarea unui vaccin anti-COVID-19 diferit pentru a doua doză

Canadienii care au fost imunizați cu prima doză a vaccinului AstraZeneca pot primi a doua doză fie din acelaşi vaccin, fie o doză de vaccin cu ARN mesager (Pfizer-BioNTech sau Moderna), conform unui anunţ făcut marți de către Comitetul consultativ naţional pentru imunizare (CCNI), informează AFP, citată de Agerpres.

În formularea acestei recomandări, CCNI precizează că a luat în considerare în special riscul formării de cheaguri de sânge grave în cazul vaccinului AstraZeneca. În plus, se afirmă că o astfel de combinaţie poate duce la „posibilitatea unor efecte secundare crescute pe termen scurt, inclusiv dureri de cap, oboseală şi, în general, stare de rău”.

„Caracterul interschimbabil al vaccinurilor înseamnă că puteţi primi o primă doză de vaccin şi puteţi primi în siguranţă un vaccin diferit pentru a doua doză pentru a completa seria de vaccinuri necesare pentru a asigura o protecţie optimă împotriva COVID-19”, a dat asigurări dr. Howard Njoo, adjunct al administratorului şef al sănătăţii publice federale.

Ca măsură de precauţie în cazul persoanelor care primesc prima doză de vaccin din cauza creşterii numărului cazurilor de tromboze care au legătură cu acest vaccin, mai multe provincii canadiene au anunţat în mai decizia de a suspenda administrarea serului AstraZeneca.

Vaccinul AstraZeneca continuă însă să fie utilizat pentru persoanele care au primit o primă doză şi doresc să fie imunizate cu a doua doză a aceluiaşi vaccin. Decizia de a aplica sau nu această recomandare revine provinciilor canadiene.

Noutăţile partenerilor

comentarii: