Linkuri accesibilitate

Între miliardul furat şi impozitul umflat


Între miliardul furat şi impozitul umflat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

O moldoveancă stabilită în Franţa spunea deunăzi, pe FB, că cei din RM, nemulţumiţi de umflarea impozitului pe imobil, ar trebui s-o lase mai moale. Ideea ei era că ţara e mai bogată dacă adună mai multe impozite, iar cetăţenii trebuie cu responsabilitate să le plătească. I-am spus că, în mod normal, aşa ar trebui să fie, dar că acest caz ridică serioase semne de întrebare.

Eu, de altfel, mereu am ţinut la plata impozitelor, dar, din păcate, Republica Moldova e încă foarte departe de supremaţia legii. Şi după ce, fără explicaţii, ţi se dublează impozitul pe imobil, e normal să te întrebi ce se întâmplă în realitate. De ce nu s-a mărit cu 50 sau cu 70%? De ce trebuie să fie dublat? Ce aspecte de natură economică au provocat această majorare uriaşă? Şi de ce în aceeaşi perioadă s-a mărit taxa pentru numerele de înmatriculare ale maşinilor? Şi nu cumva s-au mărit şi alte taxe şi impozite?

Stimaţi cinovnici şi edili, dacă ne dublaţi impozitul pe imobil, să înţelegem că toate celelalte probleme fiscale sunt în regulă? Dar cum rămâne cu furtul miliardului? Când aveţi de gând să recuperaţi banii aceştia? Ce sentiment trebuie să aibă un simplu cetăţean, căruia i se dublează hodoronc-tronc impozitul, şi care vede totodată că hoţii miliardului o duc bine? Dar cum rămâne cu evaziunea fiscală endemică, despre care s-a scris aici atâta? Statul moldovenesc e convins că aici nu există salarii în plicuri? Şi absolut toţi îşi plătesc aici impozitele?

Prespun eu că cinovnicii şi edilii nu se gândesc la cele de mai sus. Ei vor să adune mai mulţi bani, ca să astupe nişte găuri financiare, vorba unui vecin de-al meu. Asta au învăţat ei în anii tranziţiei, să stoarcă mai mulţi bani din contribuabilul corect, nu din cel care face mişmaşuri.

XS
SM
MD
LG