image
Sursa foto: theverge.com

China: Autoritățile anunță detectarea primului caz uman de infectare cu virusul gripei aviare H10N3

Autoritățile din China anunță detectarea primului caz uman de infectare cu virusul gripei aviare H10N3. Precizează că ancheta epidemiologică efectuată nu a identificat transmiterea virusului aviar la niciunul dintre contacții persoanei infectate, care între timp s-a însănătoșit.

Este vorba de un bărbat în vârstă de 41 de ani din orașul Zhenjiang, provincia Jiangsu, din estul Chinei, care a fost internat în spital pe 28 aprilie, după ce a dezvoltat febră și alte simptome.

Abia pe 28 mai însă a fost confirmată infectarea acestuia cu varianta H10N3, o subtulpină a gripei aviare, identificată pentru prima dată acum 42 de ani. Fără a preciza cum a ajuns omul respectiv să se infecteze cu gripa aviară, Comisia Națională de Sănătate din China (NHC) spune că acesta este acum în stare bună și va fi externat din spital, scrie Biziday.

Deși ocazional diferite tulpini de gripă aviară de tip H10 infectează sporadic oamenii (de obicei angajați ai fermelor aviare sau crescători de păsări de curte), nu a mai existat un număr semnificativ de infectări umane cu gripă aviară din 2016-2017, când tulpina H7N9 (identificată tot în China, în 2013) a ucis aproximativ 300 de persoane.

Despre subtulpina H10N3 se cunosc destul de puține lucruri, deși ea a fost identificată încă din 1979, dar până acum numai la păsări.

Un virus H10N3 a fost izolat în Hong Kong în 1979 într-o piață de păsări vii și a reapărut ulterior în Thailanda, în 2011.

Cu toate acestea, patogenitatea la mamifere datorată virusurilor H10N3 rămâne în mare parte neclară. Comisia Națională de Sănătate din China consideră că H10N3 este o tulpină cu patogenitate scăzută, la fel fiind și riscul de răspândire pe scară largă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: