/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atacuri și în ajun de Paște! Alerta lui Zelenski, dat în căutare de Rusia: „Urmează o nouă etapă„

/VIDEO/ Grâul din Rezerva de Stat continuă să fie exportat. 11 mii de tone, care se află în portul Giurgiulești, ar putea fi scoase din țară

missing
27 mai 2021, ora 21:19

Grâul din Rezerva de Stat continuă să fie exportat cu o navă prin portul Giurgiulești! Informațiile vin din partea deputatului Platformei DA, Alexandru Slusari. Potrivit acestuia, grâul din țară este la limită, iar dacă exportul acestuia va continua, riscăm să avem scumpiri la pâine și alte produse de panificație. În același timp, reprezentanții Agenției Rezerve Materiale spun că cele 16 mii tone de grâu din Rezerva de Stat au fost oferite unui agent economic în baza unui contract prin care acesta este obligat să întoarcă aceeași cantitate de grâu din recolta anului curent, pentru reîmprospătare. Mai mult, între Agenție și respectivul agent economic ar fi fost semnat și un act de confirmare, precum că marfa nu va fi exportată.

Potrivit deputatului Platformei DA, Alexandru Slusari, în total, în Portul Giurgiulești, au ajuns pentru export 17 mii tone de grâu din Rezerva de Stat. Dintre acestea, șase mii de tone au fost deja trecute prin vamă, acum o săptămână, iar restul – 11 mii de tone, ar urma să fie exportate în curând cu o navă care ar staționa în prezent în portul Reni, în apropiere de portul Giurgiulești.

ALEXANDR SLUSARI, deputat, Platforma DA: „Din cele 17 mii aflate în port au rămas acuma 11 și iată următoarea navă vine să mai exporte grâu. Această cantitate a fost eliberată la o companie care a împrumutat 17 mii de tone din rezerva de stat, fără ca să fie pusă condiția să nu fie exportat acest grâu. Aceasta este o mare crimă din partea Agenției Rezerve Materiale”.

În același timp, reprezentanții Agenției Rezerve Materiale ne-au comunicat că, în total, 16 mii tone de grâu din Rezerva de Stat au fost oferite unui singur agent economic, în baza unui contract care are drept scop reîmprospătarea grâului. Ba mai mult, agentul economic ar fi semnat și un act de confirmare, în care s-ar fi obligat să nu exporte grâul peste hotarele țării, dar să fie utilizat în scopurile interne ale țării.

NICHIFOR IONCU, șef, Direcția Administrarea Rezervelor de Stat: „Agenția Rezerve Materiale nu are un mecanism de a verifica ce s-a întâmplat cu grâul care a fost eliberat. Agentul economic a depus garanția bancară sau financiară, costul grâului, și prin factura fiscală a primit grâul. Deja grâul nu este al Agenției, este al agentului economic”.Între timp, potrivit deputatului Alexandru Slusari, în raioane deja are loc majorarea prețului la pâine, iar în cazul în care grâul va continua să fie exportat, scumpirile vor continua. În context, acesta i-a solicit președintei Maia Sandu să convoace, până în seară, Consiliul Suprem de Securitate pe acest subiect cu raportul de la SIS și cu participarea membrilor Guvernului, care, la aceeași ședință, să aprobe decizia de a interzice exportul grâului până la 1 iulie.

ALEXANDR SLUSARI, deputat, Platforma DA: „Acest lucru se întâmplă pe fundalul inacțiunilor Guvernării. La exportul cantității precedente, noi am avut scumpirea de pâine parțială la cinci combinate de panificație cu un leu per kilogram de pâine. Ce ne așteaptă acuma, nu știu”.

Pe de altă parte, șeful Direcției Administrarea Rezervelor de Stat, Nichifor Ioncu declară că scumpirea produselor de panificație din teritoriu au loc din vina proprietarilor de brutării.

 NICHIFOR IONCU, șef, Direcția Administrarea Rezervelor de Stat: „Agenții economici care s-au adus la cunoștință că au scumpit pâinea, nici unul nu s-a adresat la rezervele statului ca să elibereze grâu, ca să nu scumpească pâinea”.

Așadar, subiectul urmează să fie discutat, mâine, la ședința Consiliului Suprem de Securitate, iar chestuinea va fi abordată din perspectiva riscurilor și provocărilor pe care le implică actuala campanie electorală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram